Srednja zubotehnička škola prva "Škola izvrsnosti" u Kantonu Sarajevo

09.12.2022. 08:43 / Izvor: Fena
Škola izvrsnosti

JU Srednja zubotehnička škola Sarajevo danas je zvanično postala prva "Škola izvrsnosti" u Kantonu Sarajevo, nakon što je okončala program metodologije pod nazivom "Program Y".

JU Srednja zubotehnička škola Sarajevo danas je zvanično postala prva "Škola izvrsnosti" u Kantonu Sarajevo, nakon što je okončala program metodologije pod nazivom "Program Y“, koji u okviru projekta "Inicijativa mladića (Young Men Initiative – YMI): Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III", podržavaju Vlada Švicarske i CARE Njemačka, a provode Institut za populaciju i razvoj (IPD) i CARE International Balkans.

Kako je kazala direktorica Srednje zubotehničke škole Elvira Jašarbašić, ova obrazovna ustanova je prva u Kantonu Sarajevo dobila titulu "Škole izvrsnosti", nakon što je u proteklih deset godina u ovoj obrazovnoj ustanovi proveden veliki broj aktivnosti čija je svrha bila jačanje kapaciteta škole da provodi jedan od 12 najboljih svjetskih naučno utemeljenih obrazovnih programa prevencije nasilja i promocije zdravih stilova života među mladim ljudima pod nazivom "Program Y“.

"Izvrsnost koju je ova ustanova dostigla, utemeljena je na naučno dokazanim programima prevencije nasilja i razvoja zdravih životnih stilova kod mladih ljudi. Cilj ove metodologije je smanjenje agresivnog ponašanja kod mladih, emocionalnih poteškoća, te razvoja pozitivnih ponašanja. Izvrsnost nam znači pomjeranje granica, dakle izlazimo iz okvira fizičkog i intelektualnog razvoja jedne mlade osobe, a ulazimo u sferu razvoja socijalnih i emocionalnih vještina, a koje su jako važne u periodu adolescencije", kazala je Jašarbašić.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić naglašava da mu veliko zadovoljstvo predstavlja što je škola sa područja ove općine ostvarila laskavo priznanje.

"Nastavit ćemo s pružanjem podrške programima obrazovanja. Posebno mi je drago da se ovdje radi o prevenciji vršnjačkog nasilja i unapređenju zdravlja mladih", rekao je Mandić.

Viši službeni savjetnik pri Ambasadi Švicarske u BiH Almir Tanović ističe da Vlada Švicarske finansijski pomaže ovaj projekt dugi niz godina, te da je Srednja zubotehnička škola najangažovanija škola u BiH na radu s nastavnicima i učenicima, a na jačanju njihovog znanja u jačanju štetnih rodnih stereotipa i jačanja zdravih životnih stilova.

"Svjesni smo da u BiH još uvijek postoji veliki problem vršnjačkog nasilja i da postoji nasilje zasnovano na rodu. Vjerujemo da je ispravan način borbe protiv ovog problema da se ovim mladim ljudima na vrijeme pristupi i da se s njima radi kako bi se u budućnosti spriječili ovakvi obrasci ponašanja", rekao je Tanović.

Srednja zubotehnička škola dobila je status "Škola izvrsnosti“ nakon jačanja kapaciteta koji su podrazumijevali obuke nastavnog osoblja, jačanje kapaciteta učenika, provođenje istraživanja i jačanje psihosocijalnih kompetencija učenika na osnovu metodologije "Program Y“.

Educirano je 40 nastavnika, provedeno je više od 250 radionica na kojima je učestvovalo oko 5.000 učenika, a njih 400 su postali aktivisti-vršnjački edukatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti