JAČE KONTROLE I ZABRANE

Da li banke mijenjaju poslovnu politiku prema ruskim državljanima

30.01.2023. 11:42 / Izvor: Akta.ba
KARTICA

Nijedna banka u Federaciji BiH nije zvanično saopćila da ne želi da pruža usluge ruskim državljanima, ali prema našim saznanjima, većina je zatvorila vrata za njih.

Nijedna banka u Federaciji BiH nije zvanično saopćila da ne želi da pruža usluge ruskim državljanima, ali prema našim saznanjima, većina je zatvorila vrata za njih.

U posljednje vrijeme banke su počele sa jačim sigurnosnim provjerama ruskih državljana i sve je teže raditi. 

Prema našim saznanjima, Rusi u Federaciji BiH dobijaju radne dozvole, izdaju im se pozivna pisma, osnivaju i kupuju pravna društva, ali imaju problema prilikom otvaranja glavnih računa u bankama i pologom osnivačkog kapitala.

"Da bi predali dokumentaciju za registraciju, mi moramo dostaviti dokaz o uplaćenom osnivačkom kapitalu. Ali, kada odemo u banku odbijaju uslugu jer ne žele poslovati s ruskim državljanima i to je politika svake banke u Federaciji Bosne i Hercegovine", kazao je ranije za naš portal Kemal Muratović, direktor firme Express Invest.

Postavlja se pitanje ima li banka zakonsko pravo odbiti otvoriti račun pravnom licu te na taj način direktno sprjcčiti osnivača sticanja prava na radnu i boravišnu dozvolu u BiH.

Kao glavni razlog banke navode odluku kojom su propisale zabranu poslovanja sa ruskim državljanima u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Napominje da se to počelo dešavati u posljednih šest mjeseci zbog čega su se obratili Agenciji za bankarstvo FBiH tražeći obrazloženje zašto ovi državljani ne mogu nesmetano položiti osnivački kapital. 

OBAVEZUJUĆI PROPISI

U kontekstu navedenog, u Agenciji za bankarstvo FBiH smatraju da se radi o primjeni odredaba obavezujućih propisa koji se odnose na rad i poslovanje banaka, te procjeni rizika kojem je banka izložena sa svakim pojedinačnim klijentom i transakcijom.

Kako su pojasnili za naš portal, banke su prije uspostavljanja poslovnog odnosa sa klijentom ili vršenja platne transakcije dužne utvrditi identitet klijenta, te tražiti podatke o svrsi i namjeni prirode poslovnog odnosa ili transakcije, kao i druge podatke propisane odredbama Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Banke su, kao nosioci platnog prometa, u cilju uspostave efikasnog i pouzdanog sistema upravljanja rizicima kojima mogu biti izložene u svom poslovanju, uključujući i upravljanje rizicima na nivou bankarske grupe i obavezama koje banke u međunarodnom platnom prometu imaju prema korespondentnim bankama, te uspostave i provođenja efikasnog sistema internih kontrola u svim područjima poslovanja, dužne poduzeti aktivnosti saglasno odredbama čl. 79. – 88. Zakona o bankama", navode za Akta.ba

Napominju da su banke u Federaciji Bosne i Hercegovine dužne primjenjivati restriktivne mjere protiv svih lica, uključujući i državljane Ruske Federacije, protiv kojih su na snazi mjere donese odlukama Ujedinjenih naroda i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na način propisan Zakonom o primjeni određenih privremenih mjera radi efikasnog provođenja mandata međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te drugih međunarodnih restriktivnih mjera ("Službeni glasnik BiH", broj: 25/06).

"Također, u cilju sprečavanja gubitka povjerenja u integritet banke do kojeg dolazi zbog nepovoljnog javnog mišljenja o poslovnoj praksi banke, te mogućnosti ograničenja transakcija sa inostranstvom i/ili potpunog isključenja banke iz međunarodnog platnog prometa, koje proizilazi i iz poslovnih veza banke sa pojedinačnim klijentima, uključujući i klijente koji nisu obuhvaćeni međunarodnim restriktivnim mjerama, banke, prilikom uspostave poslovnog odnosa ili obavljanja transakcije trebaju cijeniti rizik kojem su izložene sa svakim pojedinačnim klijentom i u ovisnosti od procijenjenog rizika donositi odgovarajuće odluke", istakli su. 

Kažu da Agencija nije zaprimila prigovor na rad i postupanje ni jedne banke konkretno po osnovu otvaranja računa državljanima Ruske Federacije, tako da nije ni postojao osnov za provođenje postupka po prigovoru u skladu sa aktima Agencije.

PRIVUĆI INVESTITORE

Ekonomski stručnjak i poslovni konsultant Zoran Pavlović poručuje da je suština cijele priče da nama trebaju investitori i da je velika greška domaćih vlasti što ne čine ništa da ih privuku.

"To što mi ne znamo da iskoristimo prilike koje se otvaraju, makar i zbog rata u Ukrajini, je naša krivica. Nije nama niko kriv što smo mi nezainteresovani", navodi on.

Dodaje da je normalno da ljudi koji su imali biznise u Rusiji i Ukrajini, nastave s poslom. 

"Mi smo prilika, ali džaba kad nema ko da objasni ljudima koji su u problemu. Oni koji dolaze u BiH, su uglavnom oni koji dolaze u Srbiju, pa ispituju i bh. tržište u smislu da li je lakše poslovati u Bosni i Hercegovini", napominje Pavlović.

Komentarušući zabranu osnivanja glavnog računa u bankama u Federaciji BiH ruskim državljanima, Pavlović kaže da je to samo dokaz da ne misle na građane Bosne i Hercegovine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti