Nepovoljni politički ambijent

Kako će se na privredu RS-a odraziti prekid odnosa s Ambasadom SAD-a?

03.04.2023. 08:47 / Izvor: Federalna.ba
sad

Proteklu sedmicu obilježila je razmjena izjava i saopćenja nakon što je Vlada RS-a odlučila da prekine odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u našoj državi.

Proteklu sedmicu obilježila je razmjena izjava i saopćenja nakon što je Vlada RS-a odlučila da prekine odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u našoj državi. Iz Ambasade SAD-a izašlo je saopćenje da je ta država uložila više od dvije milijarde dolara u BiH, od čega je oko 638 miliona završilo u RS-u. Nepovoljni politički ambijent mogao bi se odraziti i na privrednu saradnju između SAD-a i BiH.

S jedne strane je promocija u cilju boljeg stranog investiranja, a s druge sukob sa najutjecajnijom globalnom silom. Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, istraživanja pokazuju da smo poželjno mjesto za investiranje, te da će Ministarstvo podržati pozicioniranje interese privrednika: “Mislim da ovakve politike idu u pravcu naše spremnosti i za globalne izazove i za regionalnu saradnju. I u tom slučaju će Ministarstvo podržati napore institucije RS-a i komorskog sistema.

Samo nekoliko dana ranije Vlada RS-a donijela je odluku da prekida odnose sa Ambasadom SAD-a, a kako stvari stoje, odluku će pratiti i sam Košarac: "Kao i svaki put, poštovat ću stavove institucija RS-a“.

Privrednici kažu da još nisu vidjeli odluku Vlade i da ne znaju šta podrazumijeva, kao ni koje će eventualno posljedice imati zbog toga.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić ne želi ništa komentarisati: "Kad budem imao tu odluku, onda mogu da kažem kolike će štete ona izazvati za RS - ili neće izazvati. Kad budemo dobili tu odluku, mi smo obavezni da poštujemo odluke nadležnih institucija".

U međuvremenu, iz Ambasade SAD-a stiže poruka da su oni u RS uložili oko 638 miliona dolara. Kažu, između ostalog, da su u infrastrukturu uložili 113 miliona dolara, te su imali ulaganja u privredni, energetski i socijalni sektor, kao i javnu upravu - SAD su podržale 39 kompanija koje su otvorile više od 800 radnih mjesta, programe garancije za kredite s nekoliko komercijalnih banaka, Agenciju za bankarstvo RS-a.

Iz Ambasade SAD su naveli i da imaju dugogodišnju saradnju sa institucijama tog entiteta, te da će nastaviti da pomažu građanima RS-a kao do sada, ali da neće pomoći režimu koji koristi, kako navode, "autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti