Stručnjak za trgovinu uslugama

Ilić: Usporen proces proširenja EU ne utiče previše na aktivnosti CEFTA-e

09.07.2023. 18:25 / Izvor: Fena
cefta

Ilić je rekao da je turizam primjer sektora u kojem postoji jaka regulativa jer ne može baš svako da otvori turističku agenciju ako ne posjeduje lincencu za tu djelatnost.

Stručnjak za trgovinu uslugama CEFTA Sekretarijata Zdravko Ilić izjavio je u intervjuu za Fenu da činjenica da je proces proširenja EU sada usporen ne utiče previše na aktivnosti CEFTA-e jer je za tu organizaciju bitno da se zakonodavstvo zemalja kandidata usklađuje s pravnom tekovinom Unije.

Pojasnio je da je ideja CEFTA-e da organizuje i unaprijedi trgovinske odose između budućih članica EU jer zemlje automatski napuštaju taj ugovor kad postanu dio Unije.

"Nivo usklađenosti s pravnom tekovinom EU među sadašnjim zemljama kandidatima je reznolik i varira po određenim oblastima", dodao je Ilić.

Naveo je da CEFTA pokušava da ih koordinira kako bi u određenom trenutku sve zemlje bile otprilike na istom nivou po pitanju usklađenosti.

"Mi uzimamo od postojećih evropskih regulativa ono što smatramo korisnim da poboljšamo odnose među nama da ne bismo izmišljali 'toplu vodu'", istakao je Ilić.

Precizirao je da su različiti sektori privrede također na različitim nivoima po pitanju usklađenosti, jer nisu svi isto razvijeni i regulisani.

Ilić je rekao da je turizam primjer sektora u kojem postoji jaka regulativa jer ne može baš svako da otvori turističku agenciju ako ne posjeduje lincencu za tu djelatnost.

Kao jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e u narednom periodu naveo je oblast elektronske trgovine koja je pokazala jako veliki potencijal, posebno za vrijeme pandemije.

Također, Ilić je kazao da je proritet i nastojanje da zaustavimo odlazak radne snage iz regiona, što bi se moglo postići ako se ljudima pruži veće tržište koje nudi više prilika za zapošljavanje.

"U tom smislu je pripremljen paket mjera koje se odnose na priznavanje kvalifikacija u zemljama CEFTA-e", naglasio je Ilić.

Dodao je da je među prioritetima i smanjivanje birokratije, odnosno samog broja dokumenata potrebnih za plasiranje i proizvoda i usluga na tržište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti