Izvještaji po sesijama

Profesionalizacija javnog sektora ključna poruka kongresa u Neumu

22.09.2023. 12:58 / Izvor: Akta.ba
revicon kongres

Održivost, izazovi, efikasnost i efektivnost ključne su riječi ovogodišnjeg II Kongresa javnog sektora BiH.

Održivostizazovi, efikasnost i efektivnost ključne su riječi ovogodišnjeg II Kongresa javnog sektora BiH, koji je u protekla tri dana održan u Neumu u organizaciji konsultantske kuće Revicon. 

Završne riječi u okviru izvještaja po sesijama dale su Jelena Misita, Arnela Muhotić i Amra Salihović.

"Bila je to prilika da sa profesionalcima iz oblasti javnih finansija razmotrimo ključne promjene u održivom upravljanju javnim finansijama koje nam predstoje i kako bismo njihove učinke na naš rad dočekali spremni", kazala je Jelena Misita, izvršna direktorica Revicona.

Jedna od ključnih poruka koju su željeli poslati je potreba za profesionalizacijom u javnom sektoru, jer se očekuje da će svako morati imati i biti specijaliziran za određenu oblast.

"S učesnicima smo podijelili nalaze međunarodnih istraživanja o tome kao i listu trenutno traženih specijalizacija u oblasti održivosti", dodala je. 

Najčešće korištena skraćenica u protekla tri dana - ESG (okoliš, društvo i upravljanje) se razlikuje od svih dosadašnjih reformi kroz koje je sektor javnih finansija prošao u tome što su ga inicirali tokovi kapitali, a ne država ili regulator. Najjači svjetski investitori su odlučili kako ne žele nastaviti finansirati projekte koji ne doprinose životnom okruženju i inicirali pregovore s vladama. To je razlog zašto se ovaj reformski proces odvija brže od dinamike na koju smo naviknuti i moramo biti brzi, jer je mnogo posla pred nama. 

"I mi u BiH ćemo morati usklađivati legislativu u skladu sa zahtjevima ESG. U većini država došlo je do promjene najmanje dva zakona – zakona o računovodstvu i reviziji i zakona koji reguliše tržište kapitala", poručila je Misita. 

Arnela Muhotić, pravna savjetnica za radno pravo i zaštitu na radu u Revicon istakla je da se za sve izazove održivost koji su pred nama traže stručnjaci, što iziskuje profesionalizaciju javnog sektora.

"Riječ je o reformi u kojoj se od javnog sektora očekuje da oblikuje procese za realni sektor. Primjetan je nedostatak ljudi koji mogu da nose ove procese. Zato je vrlo bitna poruka o potrebi kadrovskog planiranja – nema uspješne reforme bez ljudskih potencijala. To je posebno važno u javnom sektoru čija je glavna uloga biti u službi građana i raditi u njihovom interesu", navela je. 

Ukazala je na primjere dobre prakse koji pokazuju da je planiranje potrebno od početka procesa zapošljavanja, preko sistema nagrađivanja do praćenja učinka. Sve to zajedno doprinosi i većoj efektivnosti i efikasnosti u radu, pod uslovom da je ocjenjivanje objektivno. 

"Proces planiranja resursa treba da krene od vrha. Rukovodioci već sad treba da razviju svijest da je potrebno početi raditi, primjerice, na usavršavanju menadžera za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima. U planiranje treba uložiti vrijeme i napor. U Republici Srpskoj kadrovski plan je već uveden i praksa se pokazala dobrom. U FBiH legislativa još nije usvojena", riječi su Muhotić.  

Amra Salihović, konsultantica Revicona kao bitnu poruku Kongresa je izdvojila i važnost prepoznavanja i upravljanja rizicima.

"Ekonomski rečeno, oportunitetni trošak je cijena izgubljene prilike i mi se trenutno nalazimo na raskrsnici – rizik nije samo ono što može poremetiti naš rad već je rizik i propustiti da prepoznamo priliku da smo mogli učiniti nešto bolje, značajnije, da smo mogli bolje uložiti javna sredstva i pomoći našoj djeci i budućim generacijama", pojasnila je. 

U tom segmentu, naglasila je da je model tri linije odbrane koji se koristi u upravljanju javnim finansijama izgubio odrednicu odbrane i transformisao se u saradnju, koheziju i timski rad.

"I samo na taj način možemo uspješno iznijeti procese pred nama", zaključeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti