VIŠAK RADNIKA

Zenički rudnik sporazumno napustilo 48 radnika

13.12.2023. 12:54 / Izvor: Akta.ba
rudnik

Potpisom ugovora s 48 radnika koji su pristali na sporazumni raskid ugovora o radu, započeo je realizaciju prve faze Programa socijalnog zbrinjavanja.

Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica, ovosedmičnim potpisom ugovora s 48 radnika koji su pristali na sporazumni raskid ugovora o radu, započeo je realizaciju prve faze Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika kojih će u prvoj fazi biti ukupno 154 - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” ZDRMU Zenica Nedžad Duraković.

Jama "Raspotočje" trenutno je i jedini pogon u kojem se odvija proizvodni proces, dok će, napominje Duraković, u drugoj fazi pogon “Stara jama”, u kojem se od maja ne odvija proizvodnja, potpuno biti zatvoren te broj radnika umanjen za dodatnih 60-ak.

Zenički će rudnik, nakon realizirane ukupno tri faze Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika, umjesto sadašnjih oko 790, ostati na planiranih 520 radnika. Novu sistematizaciju usvojio je Upravni i Nadzorni odbor vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

"Sva materijalna prava i uplata doprinosa za prvih 48 radnika koji su s vladajućim društvom potpisali sporazumni prekid ugovora o radu, rješavat će se u narednih 30 dana. U narednim danima bit će penzionisano 20-ak ljudi, a prva faza će biti okončana najkasnije u narednih 30-ak dana. To znači da će i prema radnicima koji nisu potpisali sporazumne ugovore ili ne idu u penziju, do planirane brojke 154, a koji će biti proglašeni tehnološkim viškom, obaveze biti ispunjene do 10. januara naredne godine", najavljuje Duraković.

U jamskom pogonu “Raspotočje”, dodaje on, na dnevnom nivou se trenutno proizvede 750 do 800 tona uglja, što je, smatra, odličan rezultat u okolnostima u kojima se nalazi zenički rudnik. Plan je da zenički rudnik na mjesečnom nivou proizvode oko 35.000 tona.

"Proizvodnja je bolja nego prije nekoliko mjeseci. Prošlog smo mjeseca dobili plaću bez novog radničkog neposluha. To je, bez dodatnog i potrebnog ulaganja te novih jamskih radnika, najviše što se može. Blizu smo planirane proizvodnje", ističe Duraković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti