10.000 autohtonih vrsta sadnica

Grad Konjic pošumljavanjem opožarenog područja Homolje vraća u funkciju "pluća grada"

16.01.2024. 09:29 / Izvor: Akta.ba
homolje

Pripremljen projekat Pošumljavanje opožarene površine na lokalitetu Homolje vrijedan 250.000 KM.

Nakon što su početkom oktobra 2023. godine Grad Konjic i Federalni zavod za agropedologiju potpisali Sporazum o saradnji uslijedile su aktivnosti koje se odnose na zaštitu okoliša i unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, koje već daju rezultate.

Na inicijativu Grada Konjica zajedničkim aktivnostima sa Federalnim zavodom za agropedologiju i preduzećem Šumarstvo "Prenj" Konjic, pripremljen je projekat “Pošumljavanje opožarene površine na lokalitetu Homolje”, vrijedan 250.000 KM, koji je apliciran Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i nakon što je odobren biće implementiran tokom 2024. godine. S tim u vezi u ponedjeljak je u zgradi Gradske uprave Konjic održan sastanak učesnika u projektu, te je organizovan obilazak terena na kojem će biti provedene projektne aktivnosti.

"Nažalost tokom ljetnih mjeseci imamo veliki broj požara i želja nam je da pomognemo Šumarstvu Prenj Konjic da na svim opožarenim povšinama izvrši sadnju novih sadnica, kako bismo na što adekvatniji način zaštitili to područje i zaštitili zdravu šumu, te vratili u funkciju 'pluća grada', što će za sve nas koji živimo u ovom gradu mnogo značiti s aspekta čistog zraka, vode i tla. Drago mi je da imamo stručne ljude u Federalnom zavodu za agropedologiju koji žele i hoće pomoći lokalnim zajednicama. Pripremljen je kvalitetan projekat na čemu smo zahvalni direktoru Vukotiću i njegovim saradnicima, kao i zaposlenicima Šumarstva 'Prenj' Konjic.  Smatram da će ovo biti dobar primjer saradnje na ovom nivou, te da ćemo u budućnosti zajednički raditi projekte, koji će se realizovati u našoj zemlji kao i van Bosne i Hercegovine", kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

"Grad Konjic koji ima veliku teritoriju i obiluje šumom, suočava se nakon požara sa velikim opožarenim površinama i klizištima, što zahtjeva adekvatnu reakciju. Željeli smo kroz svoj angažman, radeći analize i preporuke učestvovati u revitalizaciji opožarenih površina i njihovom vraćanju u prvobitno stanje. Cilj nam je i želja pristupiti aktivnostima koje do sada nisu rađene u našoj zemlji, a to je pošumljavanje uz pomoć drona autohtonim vrstama. Nadam se i uvjeren sam da ćemo ove aktivnosti na obostrano zadovoljstvo uspješno provesti i u budućnosti nastaviti sa novim projektima i da će ovaj primjer dobre prakse i saradnje slijediti i druge lokalne zajednice, koje pozivam da krenu u ovakav vid projekata", kazao je Dženan Vukotić, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju.

"Na lokalitetu Homolje imali smo visoki požar, kada je stradalo desetine hektara borove šuma, nakon toga se pojavila erozija i ispiranje tla, tako da je stradao površinski sloj, što znatno otežava aktivnosti na tom području, jer je takva površina jako teška i zahtjevna za obnoviti i za te aktivnosti treba puno vremena, rada i odricanja. Iz tog razloga je jako značajan projekat koji se realizuje uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša, Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju. Ovim aktivnostima ćemo ne samo revitalizirati opožareno područje već i spriječiti pojavu bolesti šume i dalje propadanje. Kako je planirano pošumljavanje će biti obavljeno sa 10.000 autohtonih vrsta sadnica crnog bora i biće korištena inovativna metoda pošumljavanja uz pomoć drona. Radujemo se realizaciji ovog projekta, jer ćemo uskoro ponovo imati mladu šumu crnog bora u neposrednoj blizini grada", naglasio je Feđa Voloder, direktor preduzeća Šumarstvo “Prenj” Konjic.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti