Neplanske javne nabavke

Komunalno preduzeće iz Sokoca dobilo nagativnu ocjenu revizora

31.01.2024. 16:39 / Izvor: Akta.ba
sokolac

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišlјenje na finansijske izvještaje Javnog komunalnog preduzeća Sokolac.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišlјenje na finansijske izvještaje Javnog komunalnog preduzeća Sokolac utvrdivši niz nepravilnosti u njegovom radu.

U izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji JKP Sokolac za prošlu godinu revizori su, pored negativnog mišlјenja o finansijskim izvještajima, dali i mišlјenje s rezervom o usklađenosti sa propisima.

Revizori su, između ostalog, upozorili na nekontrolisano zapošlјavanje, navodeći da je ovo preduzeće u toku prošle godine zaklјučilo 47 ugovora o djelu za poslove koji su sistematizovani i koji predstavlјaju osnovnu djelatnost JKP, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Izvještaj se može pročitati na zvaničnoj stranici Glavne službe za reviziju Republike Srpske.

Nema evidencije o prisustvu na radu

Navedene ugovore o djelu JKP Sokolac je zaklјučilo za obavlјanje poslova vozača, čišćenje i održavanje radnih prostorija, uređenje i održavanje gradskog groblјa "Polјe" u Sokocu, održavanje i čišćenje parnog kotla, sprovođenje postupka javne nabavke i održavanje zelenih površina, iako su ta radna mjesta već sistematizovana.

Pored ovoga, revizori su upozorili i na to da JKP Sokolac ne vodi evidenciju o prisustvu na radu u skladu sa Pravilnikom o vođenju evidencija o prisustvu radnika na radu.

"Nedostaju podaci o vremenu početka i završetka rada kako je to definisano navedenim Pravilnikom. Platne liste nisu usklađene s Pravilnikom o sadržaju pismenog obračuna plate, jer obrasci koje primjenjuje preduzeće ne odgovaraju propisanim obrascima pismenog obračuna plate", upozorili su revizori.

Ko odgovara za vozni park?

Nepravilnosti su otkrivene i kod potrošnje goriva za službena vozila.

Revizori navode da za troškove goriva nisu uspostavlјene evidencije praćenja potrošnje, nema utvrđenog normativa potrošnje goriva, kao ni jasno zaduženih osoba odgovornih za vozni park JKP.

"Računi za naftu i naftne derivate, ispostavlјeni od dobavlјača Nestropetrol a.d. Banjaluka, ne sadrže podatke o registarskim oznakama vozila u koje se gorivo puni. Preduzeće nema interna akta o evidenciji i potrošnji goriva za službena vozila i radne mašine, što nije u skladu sa Statutom Javnog komunalnog preduzeća "Sokolac"", upozorava se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Javne nabavke

Nepravilnosti su uočene i kod javnih nabavki.

U izvještaju se upozorava da je u otvorenom postupku nabavke eurodizela i biomase (oblovine celuloznog drveta) za potrebe proizvodnje toplotne energije JKP "Sokolac" nije objavilo obavještenje o dodjeli ugovora na osnovu rezultata postupka dodjele ugovora u propisanom roku, izvještaj o postupku nabavke, niti osnovne elemente ugovora, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U provedenim postupcima javnih nabavki komisije za javne nabavke nisu potpisivale izjave o nepristrasnosti i povjerlјivosti, kako je propisano Pravilnikom o uspostavlјanju i radu komisije za javne nabavke.

Direktni sporazum

Takođe, nabavke materijala i dijelova za tekuće održavanje osnovnih sredstava u iznosu od 35.438 KM, usluge mlјevenja otpadnog materijala u najmanjem iznosu od 37.033 KM, usluge prevoza u najmanjem iznosu od 10.579 KM i nabavke drvnog otpada (sječke i pilјevine) u najmanjem iznosu od 10.950 KM izvršene su putem više postupaka direktnog sporazuma (prilaganjem fakture za izvršene nabavke), čime je izvršeno dijelјenje predmetnih nabavki, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Pomenute nabavke nisu obuhvaćene planom javnih nabavki niti su za njih donesene posebne odluke o pokretanju postupaka javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", navodi se, između ostalog, u izvještaju revizora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti