Prate li lokalni parlamenti potrošnju javnog novca?

19.03.2021. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Prate li lokalni parlamenti potrošnju javnog novca?

U okviru godišnjeg plana za 2021. godinu, Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske obavit će reviziju finansijskog poslovanja 41 jedinice lokalne samouprave.

U okviru godišnjeg plana za 2021. godinu, Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske obavit će reviziju finansijskog poslovanja 41 jedinice lokalne samouprave.

Ovo će biti još jedna prilika da revizori kroz svoje izvještaje upozore na nepravilnosti pri trošenju javnog novca koje uoče u lokalnim zajednicama i da predlože konkretne preporuke kako ih otkloniti.

Međutim, iako godinama unazad revizori upozoravaju na brojne nepravilnosti u radu lokalnih zajednica, veći broj općinskih i gradskih vijeća u Federaciji i skupština gradova i opština u RS uopšte ne razmatra revizorske izvještaje, odnosno ne diskutuje o često zbrinjavajućim nalazima revizora i njihovim preporukama.

Izostaje takođe i praćenje realizacije preporuka, što za posljedicu ima neprihvatljivo mali procenat te realizacije.

U konačnici, radi se o zanemarivanju uloge lokalnih parlamenata, u kontroli trošenja javnog novca i u sprječavanju ili otklanjanju zloupotreba i nezakonitosti u tom kontekstu. Uključujući i samu korupciju, kao rak ranu ovog društva.

Analize nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa pokazuju da 97% jedinica lokalne samouprave u RS i niti jedna u FBiH nisu dobile oba „pozitivna mišljenja“ (i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima), nakon provedenih finansijskih revizija, u posmatranih 10 godina.

Dodatno, postotak realizacije preporuka na lokalnom nivou je mnogo niži nego na entitetskom ili državnom.

Logičan zaključak koji se nametnuo je potreba odgovornijeg pristupa lokalnih institucija vlasti, a prije svega parlamenata, razmatranju revizorskih izvještaja i praćenju realizacije datih preporuka.

 

Stoga su Centri civilnih inicijativa, lokalnim parlamentima čije će općine/gradovi biti predmet revizije u 2021. godini, uputili inicijativu kojom ih pozivaju da, za početak, u programe svog rada za ovu godinu uvrste razmatranje revizorskih izvještaja i da krajnje ozbiljno i odgovorno pristupe analizi i diskusiji o revizorskim nalazima i preporukama.

Prema podacima iz ove organizacije, do sredine mjeseca marta, razmatranje revizorskih izvještaja podržalo je 9 lokalnih parlamenata u FBiH – gradova Tuzla i Sarajevo, te, općina Banovići, Lukavac, Sanski Most, Jablanica, Drvar, Žepče i Maglaj – od 19 koliko je jedinica lokalne samouprave Ured za reviziju institucija u FBiH uvrstio u svoj plan za ovu godinu.

U Republici Srpskoj, od 22 jedinice lokalne samouprave, u kojima će, po planu Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, biti obavljena revizija ove godine, razmatranje revizorskih izvještaja podržali su lokalni parlamenti njih 14 – gradova Prijedor i Istočno Sarajevo, te, opština Vukosavlje, Kozarska Dubica, Berkovići, Kalinovik, Novi Grad, Donji Žabar, Trnovo, Brod, Pale, Srbac, Laktaši i Ugljevik.

 

Odluku o prihvatanju incijative da u program rada uvrste razmatranje revizorskih izvještaja još uvijek nije donijelo 10 lokalnih parlamenata FBiH: gradova Mostar i Gračanica i općina Tešanj, Kupres, Hadžići, Stolac, Bosanska Krupa, Novi Travnik, Grude, Ilijaš, te, 8 lokalnih parlamenata u RS: gradova Banja Luka, Bijeljina i Doboj, te, opština Krupa na Uni, Istočni Drvar, Šipovo, Sokolac, Oštra Luka.

"Razmatranje revizorskih izvještaja i praćenje realizacije preporuka od strane lokalnih parlamenata u konačnici bi uticalo na veću odgovornost institucija da realizuju dostavljene preporuke i dovelo do transparentnijeg, odgovornijeg i pravilnijeg trošenja javnih sredstava. Također, podsjećamo da revizorski izvještaji predstavljaju sredstvo koje treba služiti za poboljšanje efikasnosti i odgovornosti u javnom sektoru, ali se samo uz adekvatan nadzor i kontrolu od strane zakonodavne vlasti mogu postići pravi efekti i rezultati", mišljenje je CCI-a, koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH“.

Revizije.info

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital