Nova šansa za Šećeranu

12.06.2013. 08:00 / Izvor: Glas Srpske
Nova šansa za Šećeranu

Rukovodstvo Fabrike šećera u Bijeljini uvjereno je da ovo preduzeće očekuju bolji dani nakon što je vijeće banjalučkog Okružnog suda ukinulo zabranu knjiženja akcija "Šećerane" u vlasništvo "Agrokopa" iz Banjaluke.

Rukovodstvo Fabrike šećera u Bijeljini uvjereno je da ovo preduzeće očekuju bolji dani nakon što je vijeće banjalučkog Okružnog suda ukinulo zabranu knjiženja akcija "Šećerane" u vlasništvo "Agrokopa" iz Banjaluke.

Vijeće banjalučkog Okružnog suda donijelo je ovu odluku u ponedjeljak na suđenju Zoranu Ćopiću i Dragi Nižolu, koji su optuženi za pranje novca. Većinski vlasnik "Agrokopa" je Zoran Ćopić, a prema odluci vijeća, na snazi je ostala zabrana raspolaganja imovinom, odnosno njenom prodajom.

Stečajni upravnik Mladen Košutić koji je odgovorno lice u Fabrici šećera kaže da će sada u Centralnom registru hartija od vrijednosti biti uspostavljena nova vlasnička struktura, u kojoj apsolutnu većinu ima "Agropkop".

"To automatski daje mogućnost da se uzme izvještaj iz centralnog registra, što je uslov da bi se sazvala Skupština akcionara. U izvještaju se nalazi vlasnička struktura i glasačka prava vlasnika akcija. Kad se dobije taj izvještaj u roku od 30 dana treba da se održi skupština i da se izabere legalna uprava koja će da vodi fabriku",  rekao je Košutić.

Dodao je da je "Šećerana" prije dvije godine zapošljavala oko 200 radnika i još 200 sezonaca.

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja "Šećerane" Rade Rakić rekao je da ovu fabriku čekaju bolja vremena.

"Sada možemo da organizujemo Skupštinu akcionara, formiramo rukovodstvo fabrike, da ona nesmetano može vršiti dokapitalizaciju ili podići kredit. Treba očekivati  da se odmah počne i sa nekim aktivnostima, odnosno pripremama za iduću godinu, jer se sada već zakasnilo",  kazao je Rakić.

Pomoćnik direktora za proizvodnju Meho Fafulić je istakao da ova odluka omogućava da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

"Otvara se mogućnost da neko od potencijalnih investitora uđe u Fabriku, ali uz dosta rizika jer još nije moguće da otkupi akcije, nego da bude neki suinvestitor", naglasio je Fafulić i istakao da je u Fabrici trenutno raspoređeno oko 60 radnika, uključujući i njega i Rakića, na čuvanju opreme.

Tužbe

Košutić je istakao da su u periodu dok traje sudski postupak povjerioci "Šećerane" podnijeli dosta tužbi.

"Sada imamo na desetine pravosnažnih presuda koje treba da se izvrše. Ima čak i prijedloga za izvršenje na nekoj vitalnoj opremi u "Šećerani", tako da ćemo morati da rješavamo i te probleme, ali vjerujem da ćemo se sa tim povjeriocima dogovoriti u interesu buduće saradnje ukoliko investitor koji je do sada ulagao ili neki drugi pokažu volju da dalje ulažu i da ta fabrika radi", naglasio je Košutić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti