Usvojena Strategija JIE 2020: Milion novih radnih mjesta u regiji

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena Strategija JIE 2020: Milion novih radnih mjesta u regiji

Otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta u Jugoistočnoj Evropi do 2020. predstavlja najvažniji cilj strategije nazvane i "Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi".

21.11.2013. 13:46 / Izvor: eKapija.ba

Otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta u Jugoistočnoj Evropi do 2020. predstavlja najvažniji cilj strategije nazvane i "Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi". Strategija Jugoistočna Evropa (JIE) 2020 Vijeća za regionalnu saradnju usvojena je na ministarskoj konferenciji Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu danas u Sarajevu kojom su zajednički predsjedavale vlasti Bosne i Hercegovine i Vijeće. Ministri su istakli prehrambenu industriju i industriju pića te turizam kao prioritete za aktivnosti u sklopu strategije JIE 2020.

Na skupu su se okupile delegacije ministara ekonomije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova*, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, predstavnici Evropske komisije kao i drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa, međunarodnih organizacija te donatorske zajednice.

 Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović istakao je da je Jugoistočna Evropa 2020 regionalna strategija koja, međutim,predviđa aktivnosti nacionalnom nivou. "Vjerujemo da je način na koji odrediti prioritete taj da se zauzme sektorski pristup. Sama Evropska unija nastala je na saradnji u sektorima uglja i čelika. Imajući to na umu, postigli smo konsenzus o prva dva sektora za utvrđivanje prioriteta i to: prehrambena i industrija pića i turizam. Ovi sektori će se posmatrati kroz prizmu pet stubova strategije, odnosno integriranog, pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, poduprte dobrim upravljanjem, te kroz prioritetno uklanjanje trgovinskih barijera i promociju investicija u datim sektorima, poboljšanje vještina i promociju mobilnosti radne snage, prioritizaciju ulaganja u infrastrukturu koja će služiti kao podrška lancima snabdijevanja unutar datog sektora, i osiguravanje poticajnog okvira upravljanja. Drugim riječima, želimo biti sigurni da će se u većini stvari koje budemo radili u sklopu realizacije Strategije JIE 2020 u narednih nekoliko godina najprije riješiti pitanja u ovim sektorima", naveo je Svilanović.

"Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana mora igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ekonomskog rasta, smanjenju siromaštva i ekonomske nejednakosti, povećanju produktivnosti i zaposlenosti, te u jačanju institucija. To treba pomoći u smanjenju jaza između zemalja našeg regiona izgradnjom tješnje trgovinske integracije i lanaca snabdijevanja unutar regiona, kao i jačanjem finansijskih veza, dok se u isto vrijeme osnažuju ekonomije da ubrzaju svoju ekspanziju kroz regionalni pristup", rekla je Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šefa Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sørensen rekao je da su Vijeće za regionalnu saradnju i zemlje regiona uradile impresivan posao u pripremi sveobuhvatne strategije Jugoistočna Evropa 2020. "Ova strategija obavezuje vlade i daje jasne političke smjernice mnogim regionalnim inicijativama kako na najbolji način uključiti nacionalne vlade da bi se najbolje iskoristili potencijali regionalne saradnje. Zapravo, u potpunosti funkcionalne tržišne ekonomije s kapacitetom da se natječu unutar jedinstvenog tržišta Evropske unije odlika su pristupnih kriterija definiranih Kopenhagenskim kriterijima Evropskog vijeća. Budući da EU pridaje izuzetnu važnost reformama u oblasti zapošljavanja i konkurentnosti privrede, mi smo postavili ove teme visoko na listu prioriteta za financiranje u sklopu programa IPA II. Važnost oporavka, mogućnost pristupanja EU i korist regionalne saradnje tri su glavna razloga koja bi trebala usmjeravati realizaciju strategije JIE 2020", rekao je Sørensen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti