Počeo projekt jačanja regionalnih potencijala upravljanja kvalitetom

21.01.2014. 08:22 / Izvor: eKapija.ba
Počeo projekt jačanja regionalnih potencijala upravljanja kvalitetom

Projekat je je odobren u okviru projekta TEMPUS IV- šestog poziva, i njegova implementacija je krenula krajem 2013 godine. U projektu učestvuje 15 partnera iz 8 zemalja.

Od 9. do 11. januara 2014. godine u Tivtu, održan je prvi radni sastanak svih partnera koji učestvuju u implementaciji projekta "Improvement of partnership with enterprises by enhencement of a regional quality management potentials in WBC " (Unapređenje saradnje sa preduzećima putem jačanja regionalnih potencijala upravljanja kvalitetom u zemljama Zapadnog Balkana). Projekat je je odobren u okviru projekta TEMPUS IV - šestog poziva, i njegova implementacija je krenula krajem 2013 godine. U projektu učestvuje 15 partnera iz 8 zemalja.

Vodeći partner je Univerzitet iz Podgorice a učestvuju još i Univerziteti iz Španije, Portugala, Poljske, Slovačke, Srbije i Bosne i Hercegovine Ispred BiH u projektu učestvuje Univerzitet Istočno Sarajevo, Univerzitet iz Zenice i Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo.

Među učesnicima su i Evropska asocijacija za kvalitet sa sjedištem u Belgiji, Asocijacija za kvalitet i standardizaciju iz Srbije, Visoka tehnička škola Kragujevac i Biznis inovacioni centar Kragujevac.

Delegaciju Univerziteta iz Istočnog Sarajeva predvodio je doc.dr Slaviša Moljević, professor na Mašinskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, a delegaciju Gradske razvojne agencije, direktor Nenad Koprivica.

Cilj projekta je unaprijediti regionalni kvalitet (sistem upravljanja kvalitetom- QMS) u cilju povećanja konkurentnosti regionalne privrede i poboljšanja kvaliteta života.Posebni ciljevi su razvoj programa obuke i savjetodavne usluge za poboljšanje kvaliteta, razvoj nove infrastrukture za kvalitet, mrežu univerzitetskih centara i različitih organizacija za upravljanje kvalitetom koji će osigurati usluge za QMS.

Sistemom kvaliteta (QMS) podiže se konkurentnost preduzeća kroz povečanje produktivnosti i kvaliteta proizvoda, postiže se sniženje troškova poslovanja i obezbjeđuje se sertifikacija neophodna za nastup na inostranim tržištima. Gradska razvojna agencija će između ostalog biti spona za transfer znanja sa Univerziteta na privredu. Poseban značaj projekta je u činjenici da će u Istočnom Sarajevu doći do razvoja vlastitog konsultantskog tržišta, da će preduzećima na efikasniji i jeftiniji način biti omogućene usluge za standardizaciju i sertifikaciju iz oblasti kvaliteta (uvođenja ISSO standarda, CE znaka,HACCAP, OHSAS 18 001, SA 8000 ) Do sada su takve usluge pružale institucije i pojedinci iz drugih dijelova zemlje ili inostranstva. Na sastanku u Tivtu su dogovoreni i detalji vezano za implementaciju projekta, vremenski okvir i zaduženja svakog od partnera po projektnim komponentama. Formirano je koordinaciono tijelo koje će upravljati projektom, definisne su aktivnosti, zadaci i ciljevi za prvu godinu implementacije, načini finansiranja projekta itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti