Halimović: I dalje ćemo podržavati razvoj malog i srednjeg poduzetništva

30.01.2014. 12:35 / Izvor: eKapija.ba

U sklopu poticajnih mjera, FMRPO će podržavati izgradnju poduzetničkih zona i ostalih institucija za razvoj poduzetništva, uvođenje inovacija i savremenih tehnologija u MSP, sistema kvalitete, te poticanje opstanka i razvoja tradicionalnih i starih zanata.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) i u ovoj godini nastavit će aktivnosti na razvoju poduzetništva, te malih i srednjih preduzeća (MSP). U sklopu poticajnih mjera, FMRPO će podržavati izgradnju poduzetničkih zona i ostalih institucija za razvoj poduzetništva, uvođenje inovacija i savremenih tehnologija u MSP, sistema kvalitete, te poticanje opstanka i razvoja tradicionalnih i starih zanata. O ovim, ali i drugim aktivnostima FMRPO, u intervju govori ministar Sanjin Halimović.

Koje su realizirane aktivnosti Ministarstva u prošloj godini i kako ih ocjenjujete?

- Izdvojio bih zakonodavne aktivnosti, Informativno-analitičke poslove i poticanje poduzetništva. Realizirali smo Godišnji program razvoja male privrede, a 5.280.000 KM isplatit ćemo korisnicima za 13 projekata. Izradili smo prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja male privrede, koji je u parlamentarnoj proceduri. Osim toga, usvojen je i novi Pravilnik o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede. Moram naglasiti da smo organizirali i Prvu nacionalnu konferenciju o povoljnom poslovnom okruženju u FBiH u saradnji s NALED-om i GIZ-om u okviru projekta 'Certifikacije općina u jugoistočnoj Evropi', te konferenciju 'Poduzetništvo visokog rasta u FBiH'.

Koje će aktivnosti Ministarstvo provesti u ovoj godini?

- Naredne aktivnosti se odnose na razvoj institucionalnog okvira i legislative, promociju i poticanje poduzetništva, te razvoj poduzetničke infrastrukture. Pratit ćemo zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast privrede i MSP-a i dati doprinos da se ista kreira u smjeru što boljeg ambijenta za razvoj MSP-a. Podržavat ćemo izgradnju poduzetničkih zona i ostalih institucija za razvoj poduzetništva, niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj povećanje broja malih i srednjih poduzeća, poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih MSP-a i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. Planirali smo provesti i aktivnosti za poticaj uvođenju inovacija i savremenih tehnologija, kao i sistema kvalitete. Pokušat ćemo osnažiti inovatorstvo i poticati asocijacije inovatora da razvijaju komercijalizaciju inovacija. Tu su i poticaji za opstanak i razvoj tradicionalnih i starih zanata, a nastavit ćemo implementaciju projekta 'Certificiranje općina u FBiH' koji će poboljšati poslovni ambijent lokalnih uprava.

Hoće li Ministarstvo nastaviti subvencionirati kamate na kredite koji se poduzetnicima plasiraju putem komercijalnih banaka?

- Jedan od najvećih problema malog i srednjeg poduzetništva u FBiH je nedostatak finansijskih sredstava. Većina poduzetnika problem pokušava riješiti kreditima kod komercijalnih banaka, gdje su uslovi kreditiranja veoma nepovoljni. Projektom 'Subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite' želimo pomoći subjektima male privrede, koji imaju otežano vraćanje tih kredita, u subvencioniranju kamata. Poduzetnicima koji koriste kredite kod banaka subvencionirati ćemo kamate do 50 posto. Za realizaciju ovog projekta odobrena su sredstva u iznosu od 500.000 KM. Kroz javni natječaj na projekt je aplicirao 71 subjekt male privrede, a 33 je dobilo sredstva u iznosu od 493.110 KM. U planu rada je nastavak ovakvih projekata i ove godine.

Prema izvještajima Svjetske banke, BiH se nalazi pri dnu kada su u pitanju uslovi za pokretanje biznisa. U RS je počeo novi model poslovne registracije koji omogućava registriranje preduzeća za tri dana. Hoće li i FBiH slijediti ovakav model?

- Prema izvještaju Svjetske banke, čiji je podnaslov 'Razumjevanje propisa za MSP', objavljenom krajem oktobra 2013., BiH je na 131. mjestu po indeksu lakoće poslovanja od 189 zemalja svijeta. Od zemalja u regionu, Makedonija je na 25., Slovenija na 33., Crna Gora na 44., Kosovo na 86., Hrvatska na 89., Albanija na 90., a Srbija na 93. mjestu. Broj procedura za početak biznisa u Bih je 11, a broj dana 'skraćen' je na 37. Vlada FBiH je, u cilju unapređenja ekonomskog prostora i lakšeg osnivanja i poslovanja preduzeća, uputila u parlamentarnu proceduru, po hitnom postupku, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Ove izmjene su neophodne zbog usklađivanjima teksta važećeg zakona s propisima o notarima, izmjenama zakona o privrednim društvima, poreznim propisima... Zakon predviđa skraćenje broja dana za registraciju na 20-ak dana kao i smanjenje administrativnih troškova.

Svjetska banka doznačila je Fondaciji OdRaz 130 miliona KM za pomoć malim i srednjim preduzećima. Kada će ova sredstva biti implementirana i na koji način?

- Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu od 90.100.000 eura, od čega je Projektima u FBiH namijenjeno 53.924.850, a u RS 35.949.900 eura, potpisan je zbog nastavka projekta EAF SME - 'Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima u BiH'. Ugovorom o implementaciji Projekta, koji će se provoditi u fiskalnoj 2013. do 2016. godine, FBiH je povjerila Fondaciji OdRaz. Ova sredstva će se implementirati preko komercijalnih banaka, a početak se očekuje u prvom kvartalu 2014. Što se tiče dosadašnjih sredstava, bitno je naglasiti da je iz povrata plasiranih kreditnih sredstava formiran Revolving fond koji će privrednim subjektima olakšati pristup sredstvima za realiziranje poslovnih aktivnosti. Trenutno stanje računa ovog fonda je 17,4 miliona KM.

Koja su područja djelovanja Ministarstva, postoji li mogućnost podrške privredi u RS?

- Brojni privredni subjekti s područja RS i Distrikta Brčko interesiraju se za podršku resornog ministarstva. FMRPO tretira samo područje FBiH i Zakon je tu jasan. Resorno ministarstvo nema mogućnost pomagati privredne subjekte i fizička lica s područja RS-a i Distrikta Brčko.

Nezavisna regionalna agencija iz Zenice, magazin Euromanager i Evropsko udruženje menadžera proglasilo Vas je za najministra u 2013. Šta Vam znači ovo priznanje?

- Priznanje doživljavam kao nagradu i poticaj za daljnji rad, jer se dodjeljuje za zasluge u razvoju privrede u Federaciji, BiH i regiji, za konkretan rad i rezultate u razvoju u oblasti biznisa i saradnje zemalja regije. Moje zadovoljstvo je veće jer sam priznanje dobio i za izgradnju poslovnih odnosa i prijateljstva, prostora za bolje i povoljnije poslovno okruženje, te povoljnije okruženje za poslovanje domaćih i inozemnih kompanija, te investicijska ulaganja. Priznanje je potvrda kako jedno malo ministarstvo sa skromnim sredstvima može učiniti puno na povezivanju regije i stvaranju pozitivnog ambijenta u kojem će se poduzetni ljudi osjećati uvaženim, a BiH prepoznati kao područje u koje se isplati investirati.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti