BiH na raskrsnici u borbi protiv korupcije

25.04.2014. 15:30 / Izvor: Fena
BiH na raskrsnici u borbi protiv korupcije

Projekt Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz te oblasti koji je počeo danas u Sarajevu, pomoći će u izradi nove, ažurirane strategije i akcionog plana borbe protiv korupcije.

Konferencija koja označava početak projekta EU „Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz te oblasti“ održana je danas u Sarajevu.  Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio Holger Schroeder, šef Kooperacije u Delegaciji EU u BiH.

"Današnja konferencija označava početak izuzetno važnog projekta u BiH u oblasti borbe protiv korupcije. Projektom je planirana saradanja s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) i drugim institucijama koje imaju mandat za borbu protiv korupcije", rekao je Schroeder.

 On dalje objašnjava da će ovaj projekt pomoći u izradi nove, ažurirane strategije i akcionog plana, u bliskoj saradnji s organizacijama civilnog društva, a pružit će i podršku implementaciji te strategije. Sam projekt je dio širih napora EU u BiH koji uključuje agencije za provođenje zakona, pravosuđe, podršku boljoj odgovornosti i transparentnosti, unapređenje upravljanja javnim finansijama, te podršku organizacijama civilnog društva u njihovom radu u ovoj oblasti.

 "Također, ovaj projekt ide ruku pod ruku s dijalogom na visokom političkom nivou, a dio je i proširenog strukturalnog dijaloga u oblasti pravosuđa gdje je dogovoreno da se i ova oblast uključi u jednom širem kontekstu u oblast vladavine prava", istakao je Schroeder. 

 Što se tiče problema korupcije u BiH kao i toga šta je najvažnije što bismo trebali uraditi o tom pitanju, Schroeder kaže da korupcija i borba protiv korupcije u našoj zemlji prije svega zahtijevaju predanost samih političara.  Oni su ti, naglasio je, koji trebaju osigurati, ne samo prostor već i podršku samim institucijama da djeluju u okviru svojih mandata na rješavanju ovih pitanja.

"Trebaju nam učinkovite agencije za provođenje zakona, kao i sudije i tužioci koji se ne plaše preuzeti na sebe te kompleksnije predmete. Također nam je potreban i angažman civilnog društva, kao i medija koji će zajednički pratiti dešavanja u predmetima koji se tiču korupcije, ali i naglasiti sve uspjehe koji su ostvareni u ovoj oblasti", objašnjava Schroeder.

 Obraćanje je završio  riječima da ovo pitanje podrazumijeva i angažman samih građana, svakog pojedinca u ovom društvu koji treba da ukaže na slučajeve korupcije i da u isti mah i sam ne učestvuje u istom.

Direktor APIK-a Sead Lisak istakao je da se danas obilježava početak jednog projekta koji se tiče jačanja institucionalnih kapaciteta Agencije, tijela za borbu protiv korupcije i nevladinog sektora.

- BiH je na raskrsnici antikorupcijske borbe, ali mi nemamo alternativu da idemo lijevo ili desno. Moramo odabrati put bezrezervne borbe protiv korupcije i mislim da je to jedini ispravni put - kazao je on.

Između ostalih aktivnosti putem ovog projekta, Lisak ističe da će se pokušati izraditi nacrt strategije za borbu protiv korupcije, a tom strategijom će se definirati šta će se uraditi u narednih pet godina.

"Mislim da BiH treba jednu modernu, angažovanu i, prije svega, hrabru strategiju za borbu protiv korupcije. Uvažavajući sve međunarodne obaveze koje je BiH preuzela potpisivanjem konvencija, uvažavajući i primjenjujući najbolje evropske prakse u sličnim stvarima, ipak ćemo težiti da to bude jedan domaći proizvod. Taj proizvod će prije svega uvažiti ustavno uređenje BiH, a zatim realne potrebe društva u cjelini i koji će na bazi jednog realnog, ostvarivog i sistemskog pristupa ponuditi jednu posve novu perspektivu strateškog planiranja u borbi protiv korupcije. Agencija je nepotrebno dugo vremena imala porođajne muke vezano za implementaciju i osiguranje osnovnih pretpostavki za rad, ali ti problemi sada su iza nas. Raspolažemo elementarnom kapacitiranošću kojom zasigurno možemo odgovoriti svim obavezama koje nam predstoje", rekao je Lisak.

 Po riječima Eldina Karića, lidera Antikorupcijske mreže  Account, BiH je sistemski korumpirana zemlja, koja ima jako veliki nivo korupcije u svim segmentima društva.

"Mislim da je naš najveći problem u tome što se moramo zaista pripremiti da se preventivno borimo protiv korupcije. Nemamo razvijene mehanizme koji će prevenirati pojavu korupcije, s druge strane nemamo ni mehanizme koji će iskorijeniti one koji krše zakon, i to su dvije stvari koje moramo razviti u narednom periodu, na prvom mjestu prevenciju, što veće uključenje civilnog sektora u samu borbu protiv korupcije i neku vrstu monitoringa onoga što rade institucije sistema jer bez toga oni sami sebe neće spriječiti u korupciji", kazao je Karić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti