BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, Albanija ispod granice

28.05.2014. 12:31 / Izvor: Fena
BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, Albanija ispod granice

Dvodnevni simpozij ''Regionalna saradnja-put do bolje kvalitete goriva'' počeo je danas u Sarajevu u organizaciji kuće za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe Inspekt RGH iz Sarajeva.

Dvodnevni simpozij ''Regionalna saradnja-put do bolje kvalitete goriva'' počeo je danas u Sarajevu u organizaciji kuće za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe Inspekt RGH iz Sarajeva.

Simpozij je nastavak aktivnosti vezanih za regionalnu saradnju laboratorija kada je riječ o nafti i naftnim derivatima. Prvi simpozij je organiziran prije tri godine u Makedoniji, a domaćin prošlogodišnjeg bila je Srbija.

Organizatori smatraju da aktivnosti na poboljšanju nafte i naftnih derivata u regiji vode kroz laboratorijsku detekciju i saradnju stručnjaka uz uvezivanje i razmjenu iskustava i dostignuća u oblasti kontrole goriva.

Danijela Veselinović uime Organizacionog odbora simpozija za Agenciju Fena je kazala da je cilj simpozija međusobna saradnja laboratorija i razmjena iskustava, te da treba da rezultira poboljšanjem kontroliranja goriva u regiji, a time i poboljšanjem kvaliteta goriva.

Dodala je i da je jedan od ciljeva simpozija da se napravi udruženje i asocijacija laboratorija koja će regionalno da bude povezana i koja će  imati sačinjen akt ili memorandum da bi laboratorije lakše funkcionirale u smislu razmjene uzoraka za međulaboratorijska ispitivanja.

Regionalne laboratorije u saradnji s Regionalnim centrom za životnu sredinu za srednju i istočnu Evropu (REC) organizirali su do sada dva međulaboratorijska ispitivanja, čiji su rezultati pokazali da BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, a da je u Albaniji nešto ispod granica.

Pokazivanje nezadovoljavajuće kvalitete goriva, dodaje Veselinović, govori da je neophodno uvođenje monitoringa na pumpama, a što BiH već ima.

"Srbija taj sistem nema, tako da radimo da sistem monitoringa bude uveden regionalno", rekla je. 

Laboratorije će, kako je najavljeno, nastaviti saradnju s REC-om da  bi bile napravljene analize na godišnjem nivou u regiji.

Zaključci simpozija planirani su za sutra, kada će biti upriličen i izbor novog Organizacionog odbora i izbor organizatora za četvrti simpozij.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti