Jaganjac: Naredna ulaganja trebaju biti provedena u četiri kantona

20.10.2014. 12:54 / Izvor: Fena
Jaganjac: Naredna ulaganja trebaju biti provedena u četiri kantona

Prioriteti u Zeničko-dobojskom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu je izgradnja kuća, jer su tu kuće totalno uništene u poplavama ili uslijed klizišta, a "u Unsko-sanskom kantonu u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih i izbjeglih osoba pomoći ćemo im da se završi oko 60 kuća".

Sjednica Upravnog odbora Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH bit će održana sutra, a raspravljat će se, između ostalog, o pokretanju procedure raspisivanja javnog konkursa za imenovanje direktora Fonda te o izvještaju direktora o realizaciji odluka od 30. septembra do 21. oktobra - rekao je u razgovoru za Agenciju FENA direktor ovog fonda Jasmin Jaganjac.

Također, potvrdio je, jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice bit će Informacija i prijedlog direktora Fonda o pristiglim zahtjevima kantona, općina i Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglih osoba.

"U vezi s tim ću predložiti kako da se raspodijele sredstva koja su došla, ali i nova dva miliona KM. Naredna ulaganja trebaju biti provedena u četiri kantona, Zeničko-dobojskom, Posavskom i Tuzlanskom po 500.000 KM i Unsko-sanskom kantonu oko 550.000 KM", kazao je Jaganjac.

Prioriteti u Zeničko-dobojskom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu je izgradnja kuća, jer su tu kuće totalno uništene u poplavama ili uslijed klizišta, a "u Unsko-sanskom kantonu u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih i izbjeglih osoba pomoći ćemo im da se završi oko 60 kuća".

U Odžaku je najveći problem sanacija otpada na ugroženim područjima.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma već radi taj posao, odnosno imaju zadatak da riješe kruti otpad u Posavskom kantonu. Kada vidim s Ministarstvom koliko imaju novca u budžetu planirat ćemo naredne korake ka saniranju otpada u ugroženim područjima", rekao je Jaganjac.

 Govoreći o dosadašnjim aktivnostima na rekonstrukciji odbrambenog savskog nasipa, navodi da su prošle sedmice održani razgovori između predstavnika Fonda, MMF-a i Evropske komisije.

"Oni su obećali da bi mogli osigurati novac za rekonstrukciju savskog nasipa, koji iznosi 25 miliona KM. To bi nam puno pomoglo, jer ako se to ne desi postoji opasnost da sve što radi UNDP, USAID i Federalni fond u Posavini bude uzalud u slučaju da se ponovi prirodna katastrofa", ističe Jaganjac.

S obzirom na to da je neophodno kanalisati sredstva, uspjelo se iskristalizirati, kako je dodao, da se oštećenim kućama bavi UNDP, a da uništene kuće koje treba ponovo graditi preuzme Federalni fond. Najviše tih kuća je u Tuzlanskom kantonu - 351 i u ZDK - 281.

"U narednih 15 dana znat ćemo da li će međunarodna zajednica odobriti pristigla sredstva. Tuzlanskom kantonu sukcesivno treba ukupno oko 2,7 miliona KM da riješi probleme oko izgradnje kuća. Dosad je uloženo 1.200.000 KM, sada se očekuje da će dobiti 1.500.000 i kada bismo mi još mogli 1.200.000 KM bila bi riješena izgradnja kuća u Tuzlanskom kantonu. Vjerovatno će u sljedećem naletu novac koji imamo ući u taj izbor", rekao je Jaganjac.

Po njegovim riječima Zeničko-dobojski kanton je u boljoj poziciji što se tiče izgradnje kuća. Prošle sedmice je potpisan ugovor za 13 novih kuća, a rok je 60 dana da se završe.

"Zeničko-dobojskom kantonu treba još 1.000.000 KM da se završi izgradnja 281 kuće", kaže Jaganjac.

Također, potpisan je ugovor o sanaciji klizišta kod sela Kolići.

"Posao će biti završen za 45 dana, a vrijednost ugovora je 175.000 KM. Mještani će time dobiti komunikaciju, jer sada idu putem koji nije ni kolski oko 30 kilometara. Tu živi više od 500 ljudi, među kojima su djeca koja zbog tog klizišta ne mogu ići u školu", istakao je Jaganjac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti