Ako problem mlijeka ne bude riješen, zabraniti uvoz iz Hrvatske

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ako problem mlijeka ne bude riješen, zabraniti uvoz iz Hrvatske

Hrvatski predstavnici su odgovorni za ovakvo ponašanje i stvaranje diplomatskog, političkog i susjedskog skandala. Neko jednom mora da kaže Hrvatskoj da nije država iznad BiH, nego susjedna država i da je mi uvažavamo onoliko koliko ona nas uvažava, rekao je Usorac.

27.08.2015. 15:52 / Izvor: SRNA

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da bi trebalo zabraniti uvoz mlijeka, mliječnih i svih poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i najavljuje da će poljoprivrednici blokirati granicu sa ovom zemljom ukoliko za pet dana ne bude riješen problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU.

Usorac je rekao Srni da je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Srpske poslalo pismo Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelariji za veterinarstvo BiH sa ovim zahtjevom, koji je, kako kaže, zvaničan stav udruženja poljoprivrednika iz BiH.

"U protivnom, poljoprivrednici će izaći na granice i zatvoriti ih za sve hrvatske proizvode i za hrvatske predstavnike koji su odgovorni za ovakvo ponašanje i stvaranje diplomatskog, političkog i susjedskog skandala", rekao je Usorac.

On ističe da se Svjetska trgovinska organizacija zasniva na poštenoj trgovini, ali da nije pošten stav Hrvatske, koja je uložila žalbu na izvoz mlijeka iz BiH, čime je blokirana mogućnost proizvođačima iz BiH da svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište.

"Neko jednom mora da kaže Hrvatskoj da nije država iznad BiH, nego susjedna država i da je mi uvažavamo onoliko koliko ona nas uvažava", rekao je Usorac i podsjetio da je BiH prije ulaska Hrvatske u EU bila najveći izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda u tu zemlju.

On je naveo da Hrvatska ovim pokušava da zaštiti svoje tržište, jer ne može da ga zaštiti od proizvoda iz EU, a to čini na nelojalan i nekorektan način, odnosno pokušava da iskoristi svoj položaj u EU da nanese štetu drugom radi svoje dobrobiti.

"Da li znaju ti ljudi koliko su nas ponizili i kolike su nam troškove izazvali za godinu i po dana kada su se i mljekari i mljekare pripremali da bi ispunili stroge kriterijume za izvoz na evropsko tržište? Ne znam šta su napisali u žalbi, osim da je naše mlijeko bijelo, a trebalo bi da bude plavo da bi bilo u Hrvatskoj ili EU", kaže Usorac.

On kaže da je riječ o političkom skandalu i poniženju BiH.

"Mi se godinu i po dana spremamo za izvoz mlijeka i kada smo dobili sve papire i dozvole rješenje Evropske komisije je vrijedilo nekoliko časova", rekao je Usorac.

On smatra da će suspenzija procedure za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda koju je dostavila BiH povući za sobom i druge stvari.

"Ako ovaj problem ne bude riješen i ako izađemo na granicu, zahtijevaćemo od vlasti BiH povlačenje ambasadora iz Hrvatske na konsultacije", rekao je Usorac i dodao da je najbolje da problem bude riješen u roku od pet dana da se sitaucija ne bi komplikovala.

Evropska komisija suspendovala je juče proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, zato što je Hrvatska uložila žalbu.

Iz Delegacije EU u BiH juče je saopšteno da mljekari iz BiH neće moći da plasiraju mlijeko i mliječne proizvode na tržište EU do 16. septembra, kada će to pitanje razmatrati nadležna sekcija Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić potvrdili su danas u Beču da je Hrvatska uložila žalbu na izvoz mlijeka iz BiH, čime je blokirana mogućnost proizvođačima iz BiH da svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti