Grizelj u Osijeku predstavio eko tehnologije za tretman procijednog mulja

06.12.2015. 19:27 / Izvor: Akta.ba
Grizelj u Osijeku predstavio eko tehnologije za tretman procijednog mulja

Ponuđeno je projektno rješenje tretmana procijednog mulja kojim su obuhvaćeni kompletno ekološki, zdravstveni, higijensko-sanitarni, energetski i ekonomski aspekti kroz zapošljavanje.

U sklopu redovnih edukativno - promotivnih aktivnosti firme GRIZELJ Sarajevo, poglavarstvu Grada Osijeka,  upriličena je prezentacija novih naprednih eko tehnologija u postupanja sa otpadom sa naglaskom na termički tretman mulja sa pročistača otpadnih komunalnih voda. 

Republika Hrvatska, kao članica EU, stekla je obveze za ekološki korektnim i efektnim postupanjem sa otpadom. Tako je i sa komunalnim otpadnim vodama, gdje kroz tretman na pročistačima otpadnih voda, kroz tehnološki proces, dolazi do izdvajanja procijednog mulja, sa kojim treba korektno postupati kako bi se tehnološki proces zaokružio s jedinstvenim ciljem zaštite prirode i okoliša.

Kao izvorni proizvođač procesno-tehnološke opreme za eko tretman procijednog mulja, pozvana je firma GRIZELJ Sarajevo, kako bi o svojim mogućnostima informisala pozvane učesnike prezentacije iz poglavarstva Grada Osijeka kao i komunalnih i gospodarskih društava iz Osijeka.

Ponuđeno je projektno rješenje tretmana procijednog mulja kojim su obuhvaćeni kompletno ekološki, zdravstveni, higijensko-sanitarni, energetski i ekonomski aspekti kroz zapošljavanje, održivi razvoj-benefit bez dodatnog opterećenja građana za vodonaknadu.

Razvojnim programom ENERGETISGT u firmi GRIZELJ, projektirana su procesno – tehnološka rješenja i postupci koji omogućavaju korištenje procjednog mulja ali i drugih komplementarnih frakcija kao što je otpad animalnog i patološko-anatomskog porijekla, zatim flotat iz mesne, prehrambene i kemijske industrije, i to u jednom modularnom postrojenju u različitim vremenski terminima.

Opseg kapaciteta postrojenja je 1 : 5, koji omogućava da se postrojenje racionalno može koristiti tokom cijele godine 8760 sati automatski kroz primjenu namjenskih pripremljenih recepata preko PLC master-kontroler-monitor sistema čime se garantira postizanje svih sigurnosnih zahtjeva EU normi.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti