"Aidine" obućare u Intralu zovu blagom

28.07.2016. 08:38 / Izvor: Oslobođenje
'Aidine' obućare u Intralu zovu blagom

U toku stečajnog postupka veliku proizvodnu halu tuzlanske "Aide" zakupila je lukavačka firma Intral BH, koja se također bavi proizvodnjom obuće.

Fabrika obuće Aida iz Tuzle jedan je od tuzlanskih industrijskih giganata u kojima je u toku prošle godine pokrenut stečajni postupak. Ono po čemu se Aida razlikuje od ostalih firmi jeste da su svi radnici zbrinuti, odnosno uvezan im je radni staž kroz ugovor sa Vladom Tuzlanskog kantona, a dio njih se vratio u pogone, nekad lukavačke a sada tuzlanske fabrike obuće Intral BH.

Stečajni postupak u “Aidi” je trenutno u fazi unovčavanja imovine, kako je to rekao stečajni upravnik Mehmed Krainović. Rezultati, s druge strane, nisu kakvi su očekivani, pogotovo kad se u obzir uzme idealna pozicija stare fabrike u Tuzli.

Ostajemo ovdje

"Trenutno smo u fazi unovčavanja, odnosno prodaje imovine Aide, međutim, ne ide baš najbolje. Ovo je treća prodaja i dosad nismo imali ozbiljnih kupaca. Imali smo nekih sitnih ponuda za pojedinu opremu, ali bez one za nekretnine", kazao nam je Krainović.

U toku stečajnog postupka veliku proizvodnu halu tuzlanske "Aide" zakupila je lukavačka firma Intral BH, koja se također bavi proizvodnjom obuće. Nakon zakupa i dovođenja hale u tehničku ispravnost, uslijedilo je i zapošljavanje radnika, zbog čega je nedavno i raspisan konkurs. Među njima se našlo i onih iz nekadašnje "Aide".

"Kad smo preselili u Tuzlu i kada smo uredili halu, počelo je i povećanje poslovnih aktivnosti. S tim je, naravno, došlo i do povećanja novouposlenih, tako da smo od januara do kraja juna imali novih 70 ljudi, te povećali ukupan broj zaposlenih na 300", kazao nam je direktor Intrala Alija Šehović.

Sa novim prostorom i novim zaposlenicima došlo je i do proširenja proizvodnih linija i kapaciteta, a cilj je, kako je kazao Šehović, da se do kraja godine imaju još jedna ili dvije nove proizvodnje linije, praćene novim povećanjem broja zaposlenih.

"Mi smo već zaposlili dobar dio radnika stare Aide i oni su blago za Tuzlu i ovaj proizvodni sektor, s obzirom na to da na tržištu nema usko specijaliziranih radnika za obućarstvo. Primili smo sve radnike koji su se prijavili, a koji su svojim kvalifikacijama odgovarali. Pored njih, još odranije je veliki nukleus strukture radnika Intrala sastavljen od radnika Aide, zapravo, kompletan operativni menadžment", dodao je Šehović.

Kako u budućnosti ne bi došlo do deficita izučenih obućara, Intral BH je prošle godine sa Gradskom upravom Tuzla i USAID-om pokrenuo projekat ponovnog otvaranja odjeljenja obućara u tuzlanskoj Mješovitoj školi. Do ovog trenutka već je prijavljeno 15 učenika, a do početka školske godine očekuje se najmanje 25 učenika, koji bi praksu obavljali u Intralu.

Ovo će omogućiti Intralu da u Tuzli ostane i da se i dalje razvija, vjerovatno koristeći infrastrukturu stare Fabrike obuće “Aida”.

Uplate Poreskoj

"Mi smo došli na teritoriju Tuzle i sada veliki broj naših radnika gravitira upravo Tuzli, tako da mi imamo strategiju da ostanemo ovdje. U saniranje hale koju koristimo smo uložili oko milion KM i to je svakako stavka koja će se sukcesivno umanjivati od najma koji plaćamo na mjesečnom nivou stečajnom upravniku. Cilj nam je da svoje poslovanje nastavimo na sadašnjoj lokaciji, a vidjet ćemo kako će se stvari odvijati kroz stečaj i šta nam je dalje raditi, kada je u pitanju imovina Aide", istakao je Šehović.

Podsjećamo, radnici tuzlanske “Aide”, njih oko 300, godinama su protestovali na ulicama Tuzle, tražeći da im se uveže radni staž, isplate zaostala dugovanja, te da se revitalizuje ono što je ostalo od fabrike. Dugogodišnje loše i često nezakonito vođenje firme rezultiralo je drastičnim smanjenjem broja radnika. “Aida”, koja je iz rata izašla sa oko 1.500 radnika, spala je na jedva njih 300. Radnicima se dugovalo 18 godina radnog staža, a izgled da se on uveže bio je sve manji, pogotovo nakon detaljnijih analiza, koje su urađene nakon formiranja Vlade TK-a prošle godine. Te analize su pokazale su dugovanja “Aide”, prema različitim povjeriocima daleko veća od vrijednosti imovine. Iako se ušlo u stečajni postupak, nije bilo šansi da se prodajom imovine pokrije ni najmanji dio dugovanja prema radnicima, odnosno Poreskoj upravi.

Nakon toga, Vlada TK-a i radnici FO “Aida” potpisali su sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih javnih prihoda, koji predviđa da se radnicima u naredne tri godine uveže staž uplatom dugovanja “Aide” prema Poreskoj upravi. Ukupna vrijednost sporazuma je bila 5,7 miliona KM, a Vlada je već uplatila trećinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti