Zaduživanje RS nepovoljno i približava se zakonom definisanoj granici

10.08.2016. 13:43 / Izvor: Fena
Zaduživanje RS nepovoljno i približava se zakonom definisanoj granici

U posmatranom petogodišnjem periodu otplaćeno je 2,2 milijarde KM glavnice ukupnog duga RS.

Ukupan dug Republike Srpske (RS) je u proteklom petogodišnjem periodu porastao za 1,4 milijardu KM (više od 1/3) i, krajem 2015. godine dostigao je gotovo 5,3 milijardi KM, dok zaduživanje ovog bh. entiteta ima nepovoljne tendencije, a pokazatelji zaduženosti se približavaju zakonom definisanim limitima.

Otplata glavnice ukupnog duga u 2015. godini iznosila je 566 miliona KM i dvostruko je veća nego u 2011., ukazano je u reviziji učinka „Upravljanje zaduživanjem i dugom u RS-u“ koju je sačinila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

U posmatranom petogodišnjem periodu otplaćeno je 2,2 milijarde KM glavnice ukupnog duga RS. Samo u 2015. godini, RS je platila 106 miliona KM kamate po osnovu ukupnog duga.

Revizori preciziraju da je u 2014. godini servis duga RS iznosio oko 600 miliona KM, a očekuje se da u 2018. godini dostigne gotovo milijardu KM.

"Ukupan dug i servis tog duga kontinuirano rastu, a takva tendencija za servis duga se očekuje i u budućem periodu. Posljednjih godina, kretanje ključnih makroekonomskih pokazatelja, poput veličine bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvoza, neto plaća, poreskih i neporeskih prihoda i slično, ukazuje na stagnaciju u rastu i razvoju RS", naglašava revizija.

U posmatranom periodu povučeno je 3,7 milijardi KM, gotovo 1,5 milijardi više nego što je otplaćeno.

"Posebno je zabrinjavajuće sve veće zaduživanje za podršku budžetu, na koju se, posljednje tri godine, odnosi više od polovine ukupno povučenih sredstava u RS po osnovu zaduživanja. Dug RS je dominantna komponenta ukupnog duga, s aspekta učešća u stanju, povlačenja sredstava po osnovu zaduživanja, otplate, ali i plaćenih kamata", ukazuje se u ovoj reviziji učinka upravljanja zaduženjem i dugom RS-a.

Istim intenzitetom su porasle obje kategorije ukupnog duga, i vanjski i unutrašnji (za po 37 posto), dok je javni dug RS porastao za 29 posto. Pri tome je, u apsolutnom iznosu, vanjski dug porastao za oko 815 miliona, a unutrašnji za oko 615 miliona KM.

"U periodu od 2011. do 2015. godine, dug RS kao najznačajnija komponenta ukupnog duga porastao je za 565 miliona KM. U istom periodu, po osnovu kamata i drugih troškova za zaduženja koja čine dug RS plaćeno je preko 200 miliona KM. Povlačenje sredstava po osnovu zaduženja za potrebe budžeta RS ubrzano raste i od 2013. godine čini više od polovine ukupno povučenih sredstava po osnovu zaduživanja u RS", navodi se u izvještaju.

Pri tome učešće ukupnog duga u BDP se povećalo sa 46,27 posto krajem 2010. godine na 57,29 posto krajem 2014. godine i približava se u zakonom definisanom ograničenju od 60 posto.

Servis ukupnog duga u odnosu na BDP porastao je sa 2,8 posto u 2011. na 5,9 posto u 2014. godini.

Zaduženje na domaćem tržištu je, prevashodno, rezultat izostanka realizovanja zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija za podršku budžetu, a ne strateškog i planskog pristupa.

U posmatranom periodu, za potrebe Budžeta RS, izvršeno je 12 emisija obveznica RS u vrijednosti 576 miliona KM. Najznačajniji kupci ovih obveznica su bile banke sa sjedištem u RS i javni sektor RS.

Emisije obveznica, po pravilu, su vršene u vrijeme kada nisu realizovana zaduživanja kod MMF-a.

Izvršeno je, u posmatranom periodu, 35 emisija trzorskih zapisa u vrijednosti oko 723 miliona KM, uz značajne oscilacije u cijeni i interesovanju investitora

Revizija učinka pokazuje da nisu ispunjene odgovarajuće pretpostavke za uspješno upravljanje zaduživanjem i dugom u RS.

Iako su pokazatelji zaduženosti i otplate duga, u posmatranom periodu, imali rastuće tendencije, uočljiva je nekompletnost strateškog okvira, neusaglašenost regulatornog okvira, nepostojanje funkcionalne i sveobuhvatne baze podataka o dugu, odsustvo sistemskog pristupa planiranju zaduživanja i izvještavanje koje nije orjentisano na učinak, upozoreno je u reviziji učinka „Upravljanje zaduživanjem i dugom u RS-u“ koju je sačinila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti