Lean - Six Sigma osvaja BiH u 2017. godini

06.03.2017. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Lean - Six Sigma osvaja BiH u 2017. godini

Metode efikasne organizacije procesa konačno masovniju primjenu nalaze i u našoj zemlji.

Metode efikasne organizacije procesa, nastajale stoljećima na relaciji Evropa-SAD-Japan, oblikovane u Japanu nakon 2. Svjetskog rata, uvođenje i popularisane u SAD-u tokom 90-ih, a potom širom svijeta primjenjivane početkom 21. stoljeća, konačno masovniju primjenu nalaze i u našoj zemlji. Do sada polako i na mala vrata, pomenute metode u nekoliko posljednjih godina opravdano dolaze do svih onih koje svoje procese, operacije, proizvodnje ili kompanije žele učiniti efikasnijim, bržim, ekonomičnijim.

Niti su metode "vitke" organizacije i "šest standardnih devijacija" osmišljene i primjenjive samo za nekakve „vanzemaljske“ preko-okeanske kompanije u čijim državama stoljećima vlada kultura koja kontinuiranom uanpređenju procesa pruža plodno tlo za nastanak i razvoj, niti su to metode koje širom svijeta trebaju primjenjivati samo firme iz lanca dobave automobilske industrije. Čak naprotiv.

Iskoristive od razine privatnog života, radnog mjesta ili stola, pa sve do najvećih proizvodno-logističkih operacija, primjena metoda će mnogo jači efekat imati tamo gdje kupac ne vrši permanetno uvođenje ili nadzor svojih dobavljača kao što je to slučaj u auto-industriji. Jer onaj ko želi dobavljati u lancu te industrije, nema druge opcije nego da po pravilima standarda ISO-TS 16949 ili zahtjeva kupca uvodi i primjenjuje mnoge aspekte metoda Lean menadžmenta ili Six Sigme.

Svi ostali bi u manjoj ili većoj mjeri samoinicijativno i samosvjesno trebali početi primjenjivati metode povećanja efikasnosti bez kojih je nezamisliva moderna organizacija procesa, bilo proizvodnih ili uslužnih, bilo manjih ili većih. Postavlja se pitanja, kako se konkretno metode Lean Six Sigma mogu iskoristiti, a da se to isplati? Da ima smisla, koristi? Da je prilagođeno veličini, strukturi i okruženju organizacije?

Targer Engineering & Consulting nudi edukacije koje pokrivaju cijeli spektar širine i dubine tehnika Lean Six Sigma. Kao uvodne stepenica za SVE saradnike SVAKE organizacije se predlaže dvodnevni trening za "Žuti pojas (Yellow belt)". Upravo ovaj trening ima zadatak da, pored stjecanja početnog znanja o metodama, kod učesnika izgradi, osnaži i usmjeri misao o konkretnim načinima primjene metoda, bilo cjelukupno, bilo njenih dijelova primjenjivih za konkretan slučaj.

"Organizacije i pojedinici se mogu opredijeliti za nastavak školovanja, npr. preko trening ciklusa za "Zeleni pojas (Green belt)", pa poslije i za "Crni pojas (Black belt)". Ovi će trening ciklusi učesnicima pomoći da postanu istinski eksperti u metodama Lean Six Sigme, kao i "Procesne izvrsnosti (Excellence)" ili "Kontinuiranih poboljšanja". Također, učesnici će biti osposobljeni za vođenje projekata optimizacije ili uvođenja novih procesa, kao i za primjenu cijelog spektra tehnika/alata korisnih svakoj organizaciji", navode iz Targera.

Klijenti koji žele produbiti upotrebu metoda Lean Six Sigma, imaju mogućnost od strane eksperata Targera E&C u svakom trenutnu dobiti prilagođena i po mjeri skrojena idejna i provedbena rješenja, kao i direktno vođenje projekata.

Za prezentiranje metoda, a pogotovo za pružanje uvida u korist koju one u konkretnom slučaju nose, na raspolaganju stoji tim Targer E&C za Lean Six Sigmu: Jasmin Valjevac, Lean Six Sigma Black Belt i Tarik Kadrispahić, Lean Six Sigma Green Belt.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti