Rekordni prinosi pšenice i ječma

04.07.2017. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Rekordni prinosi pšenice i ječma

Prinosi ječma se kreću između 7,1 i 8,2 t po hektaru, a prinosi pšenice između 6,5 t i 9,26 t po hektaru.

Na šamačkom području žetva pšenice je u punom jeku, dok je žetva ječma praktično završena, a ostala je samo žetva zobi.

Načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Šamac, Svetozar Evđić podsjeća da su na području opštine Šamac imali nedavno jedan veoma uspješan „Dan polja strnih žita“ gdje je bilo prisutno 120 prizvođača i agronoma, te da je to bio vrlo kvalietan ogled, a rezultati to pokazuju.

"Prinosi ječma se kreću između 7,1 i 8,2 t po hektaru, a prinosi pšenice između 6,5 t i 9,26 t po hektaru. Riječ je o rekordnim prinosima i ovo je još jednom dokaz da na našem području uz vrhunsku tehnologiju možemo ostvariti vrhunske prinose i kvalitet", kaže Eviđić.

Evđić kaže da su svi agrotehnički propusti u godini kao što je ova, došli do punog izražaja u negativnom smislu, te sve ono što nismo uradili značajno se reflektuje na prinose.

Poseban probem, a to smo naglasili na održanom „Dan polja“ je pojava bolesti. Imamo potvrde sa Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad, Poljoprivrednog instituta RS. Riječ je o karantinskim bolestima, fuzarizionog uginuća korjena i prizemnog dijela stabla bolesti koje nisu dosada barem u prethodnih 30 godina pričinjavale začajne ekonomske štete. Na pojedinim lokalitetima došlo je do ekspanzije tih bolesti“ - kaže Evđić.

On je preporučio proizvođačima da se drže plodoreda, jer nažalost uzak plodored pogoduje širenju ovih bolesti.

"Praktično infekticioni potencijal ostaje stalno ukoliko se u plodored ne ubaci soja ili uljana repica u protivnom gajenje strnih žita imaćemo sve češću pojavu ovih bolesti. Na parcelama na kojima je došlo do pojave ovih bolesti strna žita se ne preporučju naredne četiri godine", kaže Evđić.

Evđić kaže da će o ovom problemu zajedno sa poljoprivrednim institutom RS, stručnim službama Ministarstva poljoprivrede i opštinskim upravama posebno razgovarati u svrhu što kvalitetnije pripreme za jesenju sjetvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti