Vlada RS-a uslovno prihvata osnivanje transportne zajednice

11.07.2017. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS-a uslovno prihvata osnivanje transportne zajednice

U zaključcima se navodi da Vlada RS-a smatra da je odredbe Ugovora potrebno preciznije definisati.

Vlada Republike Srpske uputila je predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, ministru komunikacija i transporta BiH Ismiru Jusku, ministrima iz Republike Srpske u Savjetu ministara, kao i Delegaciji Evropske unije u BiH usvojene Zaključke koji se tiču Ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope, a kojim ih upoznaje sa time da:

"Vlada Republike Srpske prihvata Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope pod uslovom da Savjet ministara usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definisanju stavova ispred BiH koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata Transportne zajednice učestvuju tri nadležna ministarstva – Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, te da tako usaglašene i definisane stavove naizmjenično prezentuju i zastupaju nadležni ministri Savjeta ministara, Federacije BiH i Republike Srpske, po sistemu rotacije. Vlada Republike Srpske smatra da je odredbe Ugovora potrebno preciznije definisati, a Protokol II dopuniti odredbama o zaštiti tržišta do konačnog ulaska BiH u EU i definisanja nadležnosti Regulatornog upravnog odbora. Vlada Republike Srpske smatra da je neophodno pribaviti garanciju da potpisivanjem ovog ugovora željeznička preduzeća koja imaju dozvolu za rad (izdatu od država EU ili država potpisnica Ugovora), neće moći koristi, tj. imati pristup transportnoj infrastrukturi u BiH", navode u Vladi.

S obzirom na to da je u toku jučerašnjeg dana, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, od Vlade Republike Srpske zatražio pojašnjenje Zaključka Vlade od 23.02.2017. godine, u kom se navodi da obaveze iz Nacrta Ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope nisu prihvatljive za Republiku Srpsku prije ulaska u Evropsku uniju, Vlada Republike Srpske je novim Zaključkom informisala Savjet ministara BiH o istom.

Ponavljamo, Vlada Republike Srpske ni u jednom trenutku nije bila protiv potpisivanja ovog Sporazuma, nego su se primjedbe odnosile isključivo na uslove i obaveze iz Sporazuma koje Republika Srpska i Bosna i Hercegovina u ovom momentu nisu sposobne preuzeti.

 

.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti