Vrtoglave plaće u Agenciji za bankarstvo FBiH

24.10.2017. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Vrtoglave plaće u Agenciji za bankarstvo FBiH

Najviša neto plata u Agenciji za bankarstvo FBiH u 2016. godini, isplaćena je u iznosu od 8.764 KM, a najniža u iznosu 1.303 KM

Najviša neto plata u Agenciji za bankarstvo FBiH u 2016. godini, isplaćena je u iznosu od 8.764 KM, a najniža u iznosu 1.303 KM. Prosječno isplaćena neto plata u 2016. godini iznosila je 3.17012 KM, podaci su iz Revizorskog izvještaja koji je uradio Ured za reviziju institucija FBiH.

STIMULACIJA

Pravilnikom o plaćama i naknadama, donesenim od strane Upravnog odbora, revizori navode kako su utvrđeni rasponi (intervali) koeficijenata po nazivima radnih mjesta  i to: savjetnik direktora (od 8 do 9),  pomoćnik direktora – direktor sektora (od 8 do 8,5), zatim direktor sektora (od 6,5 – 7,9), rukovodilac odjela i ureda (6,1 – 7,2), viši stručni saradnik (5,1 – 6,0), stručni saradnik (4,1 – 5), samostalni referent (3,5 –4), referent, ostala radna mjesta sa IV stepen složenosti (3 – 3,4).

Dalje, konstatuju da vrijednost boda za obračun i isplatu plaća zaposlenicima Agencije iznosi 480 KM i ista se nije mijenjala od 2009. godine, kada je i utvrđena od strane direktora.

Zaposleni u Agenciji osim plaće a shodno Pravilniku o plaćama i naknadama, imaju pravo i na isplatu stimulacije. U 2016. godini na ime mjesečnih stimulacija Agencija je zaposlenima ukupno isplatila neto iznos od 359.793 KM.

"Uvidom u uzorkom obuhvaćeni obračun plata, utvrdili smo da je u pojedinim slučajevima stimulacija zaposlenima isplaćivana i u iznosima od 40 posto (npr. stimulacija za rukovođenje + stimulacija na ime posebnog zalaganja), kao i da se ista utvrđuje u postotku od osnovne plate s minulim radom", navedeno je u Izvještaju.

Pored naprijed navedenog iznosa isplaćenih stimulacija (neto iznos 359.793 KM), obavljenom revizijom je utvrđeneno da je na osnovu Odluke Upravnog odbora 27.12.2016. godine svakom zaposleniku Agencije - kao stimulativni dio plate, isplaćen i iznos od 80  posto njegove prosječne mjesečne plate (nakon obračunatog poreza na dohodak) ostvarene u periodu od 01.01. – 30.11.2016. godine, a srazmjerno efektivnim satima rada. Agencija je po navedenom osnovu u 2016. godini na poziciji plata zaposlenih iskazala dodatni trošak u ukupnom iznosu od 393.144 KM, od čega za neto plate 219.708 KM i za poreze i doprinose 173.436 KM. Upravni odbor je u obrazloženju navedene odluke naveo da istu donosi "uvažavajući jubilej 20. godišnjice od osnivanja Agencije, u skladu sa ostvarenim rezultatima poslovanja Agencije i uspješno izvršenim zadacima utvrđenim planom i programom rada institucije za 2016. godini, primjenjujuću politiku adekvatnog vrednovanja njenih zaposlenika, za njihovo lično zalaganje i izvanredno angažovanje, te iskazan visok stepen stručnosti u radu i dati doprinos unapređenju bankarske supervizije u FBiH".

VISOKE PLAĆE

Dakle, imajući u vidu sve naprijed navedeno revizori konstatuju da su interni akti Agencije postavljeni na način da direktor utvrđuje ukupan broj sistematizovanih radnih mjesta u Agenciji, vrijednost boda za obračun i isplatu plata, kao i pojedinačni koeficijent svakog zaposlenika unutar propisanog raspona. Prosječna plata uposlenika (koju neposredno određuje direktor) utiče na platu direktora i njegovog zamjenika, što je neprihvatljivo sa stanovišta funkcionisanja sistema internih kontrola.

Shodno navedenom revizori su zaključili da je potrebno da Upravni odbor, putem izmjena i dopuna internih akata, uspostavi kontrolni mehanizam kojim će putem davanja saglasnosti na vrijednost boda za obračun plaća i isplate stimulacija.

"Obzirom na to da su plate uposlenika Agencije neprimjereno visoke u odnosu na druge organe i institucije FBiH (prosječna neto plata 3.170 KM), ukazujemo na potrebu preispitivanja odredbi Pravilnika o plaćama i drugim primanjima zaposlenih od strane Upravnog odbora Agencije. Također i naknade zaposlenima su utvrđene u značajno većim iznosima u odnosu na porezno dopustive rashode utvrđene Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak, zbog čega su rashodi veći za iznos od najmanje 123.408 KM", piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji Agencije za bankarstvo FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti