Osnaživanje ruralnih destinacija oko Sarajeva uz pomoć sredstava EU-a

23.01.2018. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Osnaživanje ruralnih destinacija oko Sarajeva uz pomoć sredstava EU-a

Radi se od projektu pod nazivom "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije"

Udruženje Alterural, koje se bavi razvojem ruralnog turizma u BiH, u prošloj godini počelo je sa realizacijom projekta "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije" koji će biti financiran iz sredstava EU.

 Projekt će trajati tri godine, a prema riječima Borisa Trogrančića, komunikacijskog službenika udruženja Alterural, 2017. je bila prva godina u kojoj su radili projekt uz podršku sredstava Europske unije. 

''Glavni cilj projekta je razviti četiri ruralne turističke destinacije oko Sarajeva uključivanjem svih relevantnih interesnih grupa na ovom ruralnom području'', navodi Trogrančić za Akta.ba.

Ističe da oni u prošloj godinu, između ostaloga, radili i detaljnu turističku mapu Bjelašnice.

''Radi se o mapi koja sadrži ponude domaćih proizvoda na Bjelašnici i pokazuje ovu planinu kao unikatnu turističku destinaciju u smislu ruralnog turizma. Naime, na njoj turisti mogu vidjeti gdje mogu kupiti domaći sir, jesti domaću pitu i sl.",navodi on. 

Radili su studijske posjete parku prirode Tajanu i Sutjesci na koje su vodili predstavnike seoskih domaćinstava kako bi vidjeli kako se oni mogu osloniti na već brendiranu destinaciju kao što je Park prirode Sutjeska i na taj način kreirati svoju ponudu.

Od aktivnosti u prošloj godini navodi da su organizovali konferenciju koje je bila namijenjena za hotele na području Sarajeva gdje smo im pokušali pokazati kako bi oni mogli uvrstiti u svoju ponudu destiinacije ruralnog turizma i predstaviti ih svojim gostima. 

Što se tiče planova za 2018. navodi da planiraju uraditi bar još jednu detaljnu mapu ruralnog turizima samo još ne mogu sa sigurnošću tvrditi o kojoj općini će se raditi, a planiraju i dvije-tri studijske posjete.

Navodi da je novina u njijhovom radu bio projekt koji se odnosi na podršku za socijalne slučajeve u ruralnim područjima. Radili su na području općina Fojnica i Kreševo gdje su 25 obitelji pomogli sa određenim materijalnim sredstvima za rekonstrukciju krovova, kuća što će poboljšati uvjete u kojima živi ove obitelji.  

U ovoj godini planiraju nastaviti ove aktivnosti, samo na području druge općine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti