U Sanskom Mostu savez poljoprivrednika proizvodi 6,5 miliona litara mlijeka

27.10.2018. 15:53 / Izvor: Fena
U Sanskom Mostu savez poljoprivrednika proizvodi 6,5 miliona litara mlijeka

Husejin Selimović vodi Savez lokalnih udruženja poljoprivrednika (SLUP) u Sanskom Mostu, koja bilježi najveći napredak u sektoru mljekarstva.

Husejin Selimović vodi Savez lokalnih udruženja poljoprivrednika (SLUP) u Sanskom Mostu, koja bilježi najveći napredak u sektoru mljekarstva.

Riječ je o organizaciji osnovanoj 2005. godine na inicijativu farmera iz 16 lokalnih udruženja, koja danas okuplja 380 aktivnih članova - proizvođača mlijeka, mesa, stočne hrane, voća i povrća. 

Selimović je podijelio više detalja o načinu saradnje s poljoprivrednicima i ovom uspješnom primjeru okupljanja u zajednici. 

"Stalna podrška, edukacije, osiguranje pridržavanja standarda i povjerenje su temelji našeg rada. Jedna trećina nosilaca vlasništva u poljoprivrednim gazdinstvima su žene, što pokazuje jedan pozitivni rast u organizovanju. Dobrom koordinacijom i čestim edukacijama naših farmera uspjeli smo čak 23 poljoprivredna obrta uvesti u sistem indirektnih poreza, od ukupno 75 registrovanih. Pravimo rezultate na svim poljima i nadam se da smo primjer i drugima. A dobru praksu smo spremni podijeliti i uputiti svakoga kome treba pomoć", poručuje Selimović.

Najveći progres je vidljiv u sektoru mljekarstva. Registrovani obrti i porodična poljoprivredna gazdinstva u okviru SLUP-a ukupno imaju 1850 muznih krava i obrađuju više od 2.500 hektara zemljišta, te ostvaruju godišnju proizvodnju od skoro 6,5 miliona litara, što donosi prihod od oko 5.850,000 KM.

SLUP je instalirao 24 vlastita laktofriza različitih kapaciteta, a posvećeni su i stalnom unapređenju kvaliteta proizvodnje svježeg sirovog mlijeka.

"Svakodnevno distribuiramo svježe sirovo mlijeko mliječnoj industriji koja je izvozno orijentisana. I u tom procesu zapravo mi radimo na prvim koracima u proizvodnji, te moramo osigurati najviše higijenske standarde. Vršimo kontrolu i stalno preventivno djelujemo kod smanjenja bolesti muznih krava. Nabavili smo četiri stojnice za korekciju papaka kod goveda i aparate za ispitivanje mlijeka na prisustvo mastitisa i vode za svako lokalno udruženje. Jednostavno, raditi se mora u različitim aspektima, jer samo tako ćemo osigurati povjerenje svih strana u procesu, a kvalitenim proizvodima i veću otkupnu cijenu", dodaje Selimović.

Septembar i oktobar u poljoprivredi su prošli u siliranju i berbi kukuruza, kao osnovne stočne hrane. U toku je jesenja sjetva strnih žita, a poljoprivrednici su zasijali veće površine nego ranije, s obzirom da je Federalno ministarstvo poljoprivrede uvelo podršku za stočna žita. Selimović potvrđuje dobru saradnju sa USAID/Sweden FARMA II Projektom.

"Od USAID/Sweden FARMA II smo dobili podršku u nabavci savremene poljoprivredne mehanizacije i opreme. Također, sa njima smo imali i aktivnosti edukacije, te podrške proizvođačima mlijeka u poboljšanju konkurentnosti i pristupa tržištu. Izuzetno je važno da ostvarujemo saradnju. Naš rad su prepoznale mnoge organizacije koje nas smatraju svojim partnerima na terenu, imamo snažno partnerstvo sa našom općinom, Srednjom poljoprivrednom školom, veterinarskom stanicom i Općom zemljoradničkom zadrugom Agrisan. Važno je da cijela lokalna zajednica sarađuje", napominje Selimović.

Poručio je svim poljoprivrednicima, a posebno članovima SLUP-a, da istraju u ovim dosta teškim vremenima, jer je za očekivati jaču podršku i konačni pristup sredstvima EU, a isto tako veća i redovita izdvajanja na svim nivoima vlasti u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti