Negativni trendovi

Proizvodnja mlijeka podbacila za pola miliona litara

27.02.2023. 08:13 / Izvor: Nezavisne novine
mlijeko

U protekloj godini na području općine Sanski Most smanjen je obim proizvodnje mlijeka za oko pola miliona litara, kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika.

U protekloj godini na području općine Sanski Most smanjen je obim proizvodnje mlijeka za oko pola miliona litara, kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika.

Prema njegovim riječima, radi se o podacima koji su dobijeni od preduzeća koja se bave otkupom mlijeka na području sanske općine.

"Došlo je do onoga na što smo upozoravali i radi se o zabrinjavajućim podacima koji traže brzu reakciju svih nadležnih institucija kako bi se očuvala mljekarska proizvodnja. Ona je na području Sanskog Mosta noseća poljoprivredna djelatnost, kojom se bavi oko 250 farmera", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja mlijeka na području sanske općine u 2021. godini iznosila je 7,1 milion litara na godišnjem nivou, dok rezultati za prošlu godinu govore da je proizvedeno svega 6,6 miliona litara sirovog mlijeka.

Rezultat je to brojnih faktora, kao što su enormno poskupljenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji zbog rata u Ukrajini, velike suše i neadekvatne brige države o poljoprivrednim proizvođačima.

"Nažalost, poskupljenja nije pratilo i adekvatno povećanje otkupne cijene za mlijeko, a nas najviše boli prodajna cijena mlijeka u trgovinama, u kojoj neposredni proizvođači mlijeka sudjeluju sa svega 30 posto, dok preostali dio kolača uzimaju otkupljivači i trgovci", istakao je Selimović.

Prema njegovim riječima, svemu je kumovala i neadekvatna politika poticaja kada se radi o mljekarskoj proizvodnji, koja je favorizirala farmere koji imaju veći broj grla.

"Rezultat toga je da mali farmeri odustaju od proizvodnje jer jednostavno ne mogu opstati i gase svoja gazdinstva. Ne raspolažemo preciznim podacima, ali najveći broj njih je otišao na rad u inostranstvo", istakao je Selimović.

Trend pada mljekarske proizvodnje bilježi se i u drugim općinama i gradovima u Unskosanskom kantonu, što je zabrinjavajuća informacija, budući da je ovaj kanton prvi po proizvodnji mlijeka u čitavoj Federaciji BiH. Kako bi se očuvalo mljekarstvo, neophodna je hitna i pravovremena intervencija nadležnih institucija na planu zaštite i pomoći farmerima, a u protivnom, negativni trendovi biće nastavljeni i tokom ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti