SITUACIJA VEOMA LOŠA

Kiša ugrozila poljoprivrednike u USK, očekuju velike gubitke

12.06.2023. 08:45 / Izvor: Nezavisne novine
poljoprivreda

Zbog lošeg vremena, čestih kiša i poplava koje su prije nepunih mjesec dana pogodile područje Unsko-sanskog kantona, u značajnoj mjeri je ugrožena poljoprivredna proizvodnja.

Zbog lošeg vremena, čestih kiša i poplava koje su prije nepunih mjesec dana pogodile područje Unsko-sanskog kantona, u značajnoj mjeri je ugrožena poljoprivredna proizvodnja.

Dugo kišno razdoblje prolongiralo je početak proljetne sjetve na ovdašnjim oranicama, pa je ona kasnila duže od mjesec dana.

Također, trenutne vremenske prilike ne pogoduju vegetativnom razvitku biljaka, a to se posebno odnosi na kukuruz, koji je na ovim prostorima osnovna ratarska kultura.

Poljoprivredni proizvođač Bećir Sivić iz Cazina kaže kako u normalnim prilikama biljke kukuruza u ovo doba godine već formiraju klip, a trenutno je situacija takva da biljke tek niču iz zemlje.

"Zasijao sam deset hektara kukuruzom i na nekim mjestima on nije niti niknuo. Kiše su uradile svoj dio posla, farmerima su poplave uništile kukuruz, sjeme je izgnjilo, pa će mnogi morati presijavati kukuruz", kaže Sivić.

Prema njegovim riječima, prinosi će biti značajno umanjeni, što će se naposljetku odraziti i na stočarsku proizvodnju, koja je noseća ratarska grana na ovim prostorima.

Loše vrijeme ugrozilo je u značajnoj mjeri i pčelarsku proizvodnju, kažu ovdašnji pčelari, jer je u dobroj mjeri uništena ispaša za pčele i uslovi za razvoj njihovih zajednica.

"Pčele se uopšte ne razvijaju i nalaze se u vrlo lošem stanju. Izgledaju kao da se pripremaju za zimu, a ne za predstojeću ispašu. Najveći uzrok je nedostatak hrane i česte kiše, zbog čega pčele ne mogu van svojih košnica", kaže Elvir Šehić, predsjednik Udruženja pčelara u Bihaću. Dodaje kako bez dobre ispaše nema racionalnog pčelarenja, a još je neizvjesno šta pčelari mogu da očekuju u narednim mjesecima.

"Gorući problemi s kojima se suočavamo posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi. Prošla godina je dobro započela s bagremom, ali je kasnije suša uticala na dalju pčelarsku proizvodnju. Od toga kakvo će biti vrijeme u nastavku godine zavisi  kakva će biti sezona i proizvodnja meda", istakao je Šehić. U problemu su i proizvođači voća na ovim prostorima, pa je zbog aktuelnih vremenskih prilika drastično umanjen rod jagoda i trešanja.

"Zbog kiša i velike vlažnosti imaćemo situaciju da se razvijaju nametnici koji napadaju voće koje dozrijeva kasnije. Zbog toga će se voćke morati tretirati sredstvima za zaštitu, a sve to poskupljuje proizvodnju. Situacija nije idealna", kaže voćar Enes Kobašlić iz Sanskog Mosta.

U ovoj godini poljoprivrednicima će biti potrebna snažnija podrška institucija vlasti kako bi opstali, kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu.

"Situacija je veoma loša, jer su poljoprivredni proizvođači u protekloj godini pretrpjeli velike gubitke zbog suše, a ove godine vremenske prilike su opet loše", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, sve ovo će dodatno poskupjeti poljoprivrednu proizvodnju, a na kraju se i odraziti na cijenu poljoprivrednih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti