Sanski Most

Pad proizvodnje mlijeka nastavljen i u prošloj godini

12.02.2024. 11:55 / Izvor: Nezavisne novine
mlijeko

U protekloj kalendarskoj godini evidentiran je nastavak pada proizvodnje mlijeka na području sanske općine.

U protekloj kalendarskoj godini evidentiran je nastavak pada proizvodnje mlijeka na području sanske općine, započet tokom 2022. godine, navode u Savezu lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most.

Tako je, prema dostupnim podacima dobijenim od otkupljivača sirovog mlijeka, proizvodnja u 2023. godini bila manja za oko 175.000 u odnosu na prethodnu, 2022. godinu.

"Moram podsjetiti da je prije tri godine ukupna proizvodnja mlijeka iznosila gotovo sedam miliona litara sirovog mlijeka, a godinu poslije, usljed poznatih dešavanja u Ukrajini i ekonomske krize, drastično je smanjena za pola miliona litara. Potom je pad proizvodnje nastavljen i u prošloj godini", kaže Husein Selimović, predsjednik pomenutog saveza.

Ono što daje nadu da bi se proizvodnja mogla stabilizirati u tekućoj godini, kako ističe, jesu planirana i značajno povećana sredstva na svim razinama za ulaganje u sektor agrara.

"Lokalnim budžetom u ovoj godini planira se izdvajanje oko pola miliona maraka za različite vidove poticaja u poljoprivredi, a veći dio sredstava ići će ka stočarskoj i proizvodnji mlijeka. Ukoliko se ta sredstva ulože na pravi način, uz poticaje s kantonalnog i federalnog nivoa, proizvodnja mlijeka bi, prema našim procjenama, mogla doživjeti lagani rast", kazao je Selimović.

Prema njegovim riječima, tome bi mogla doprinijeti i promjena poticajne politike, koja je do sada favorizirala velike farmere.

"Ovoga puta značajna sredstva dobiće i mali poljoprivrednici, koji imaju do deset grla. Na taj način bismo trebali očuvati sitna gospodarstva od zatvaranja i stimulisati farmere da povećaju broj muznih grla", kaže Selimović.

Nada se kako će ove napore pratiti i otkupljivači, te povećati otkupnu cijenu za mlijeko koja je sada vrlo niska.

"Imamo takvu situaciju da otkupljivači i prerađivači ostvaruju ekstra profit na račun farmera, jer su u protekloj godini smanjili cijene i ponudili ih farmerima po principu uzmi ili ostavi. S druge strane, prodajna cijena u trgovinama nije se smanjila, tako da je računica jasna", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, prošle godine naruku farmerima nisu išle niti vremenske prilike, jer je zbog sušnog perioda umanjena proizvodnja stočne hrane. Situaciju dodatno komplikuju dalja poskupljenja goriva, repromaterijala i drugih ulaznih faktora u poljoprivrednoj proizvodnji. Mljekarstvo je, sa preko 120 registrovanih gazdinstava, noseća grana poljoprivredne proizvodnje u općini Sanski Most, a kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, ova općina je po ukupnoj proizvodnji sirovog mlijeka odmah na drugom mjestu poslije Cazina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital