Farmeri proizvodnju mlijeka zamjenjuju uzgojem tovne junadi

11.10.2022. 08:01 / Izvor: Nezavisne novine
poljoprivreda

Sve je više poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se, zbog brojnih poteškoća u proizvodnji mlijeka, okreću uzgoju tovnih grla, odnosno proizvodnji mesa.

Sve je više poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se, zbog brojnih poteškoća u proizvodnji mlijeka, okreću uzgoju tovnih grla, odnosno proizvodnji mesa.

Ova vrsta poljoprivredne proizvodnje, kako ističu farmeri, ekonomski je isplativija, s obzirom na to da je cijena mesa u stalnom porastu, dok otkupne cijene za mlijeko stagniraju i ne usklađuju se s rastom cijena poljoprivredne hrane i repromaterijala.

Poljoprivredni proizvođač Rifet Hodžić, iz sela Baštra, nadomak Bosanske Krupe, jedan je od onih koji su se odlučili da se okrenu uzgoju tovne junadi.

"Oko krava muzara treba mnogo više truda, rada i sredstava. Kada je u pitanju tov junadi, to je manje zahtjevno, a ekonomski efekti i računica su povoljniji. To me je primoralo da redukujem broj muzni krava i započnem uzgoj tovne stoke", kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima, brojni proizvođači mlijeka su u proteklim mjesecima, usljed enormnih poskupljenja, dovedeni pred dilemu da li ugasiti proizvodnju ili se prilagoditi potrebama tržišta.

"Ova situacija postala je neizdrživa, cijene su trostruko više nego što su bile, suša je učinila svoje i manje je hrane za stoku. Sa druge strane, otkupna cijena mlijeka je tek neznatno rasla i to je veliki problem za farmere", kaže Hodžić.

Obim proizvodnje mlijeka na području Unsko-sanskog kantona, prema procjenama, smanjen je za oko 20 posto zbog brojnih problema s kojima se suočavaju ovdašnji poljoprivrednici.

Iz Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most ističu kako država mora pomoći poljoprivrednicima da prevaziđu trenutne poteškoće.

"U protekloj godini imali smo rast proizvodnje mlijeka, a već sada su evidentni pokazatelji da se proizvodnja smanjuje. Razlog tome su stalna poskupljenja goriva, đubriva i repromaterijala, sada je i suša prepolovila proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje firme, drugi smanjuju broj stoke i situacija nikako nije dobra", kaže Husein Selimović, predsjednik pomenutog saveza.

Dodaje kako je u posljednjih nekoliko godina izražen trend odlaska ljudi, a posebno mladih sa sela.

"Ukoliko se nešto ne učini, bojim se da za nekoliko godina uopšte nećemo imati poljoprivrednu proizvodnju", kaže Selimović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti