Šamac: Korparstvo zanat koji će uvijek biti interesantan

24.12.2018. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Šamac: Korparstvo zanat koji će uvijek biti interesantan

Danas nema svog materijala nego ga kupuje, uglavnom bijelo pruće. Najviše pravi korpe i ne može da ih “naplete” dovoljno jer je potražnja velika. To su uglavnom pijačne korpe.

Osamdesetšestogodišnji Marko Prgomet živi u Šamcu, cijeli život se bavi korparstvom, pa i dalje pravi korpe, ali sada iz zadovoljstva.

"Za jednu korpu treba mi četiri sata. Nekada sam imao šegrta, danas mi ne treba, ali bih volio da nekoga obučim", kaže Marko za portal glas-regije.

On naglašava da je korparstvo zanat koji će uvijek biti interesantan. Ima svoju malu radionicu i sjedi na stolici koju je sam nekada napravio.

"Stolica se zove “Marko”, kao i ja, jer se ne može slomiti", priča Prgomet.

Danas nema svog materijala nego ga kupuje, uglavnom bijelo pruće. Najviše pravi korpe i ne može da ih “naplete” dovoljno jer je potražnja velika. To su uglavnom pijačne korpe.

Markov rođak je prvi u porodici naučio korparski zanat, bio je hranilac cijele familije.

I Marko je počeo kao dječak da plete korpe i prodavao ih je u Slatini, Batkuši, a onda se 1951. godine, nakon srednje škole, zaposlio u šamačkoj “Korpari”.

"Moj brat je jedno vrijeme radio u Njemačkoj i kada se vratio počeli smo da proizvodimo namještaj, prve stolice i danas poznate pod imenom “švajcarke”. Poslovni partner iz Švajcarske dolazio je kod nas i primao robu", kaže Prgomet.

On se sjeća da je preduzeće tad proširilo proizvodnju, te organizovalo kurseve u Brvniku, Obudovcu, Modriči i Gradačcu i jedno vrijeme imalo 600 radnika, a onda je taj broj dosegao 3.500 na bazi kućne radinosti.

“Korpara” je bila najjače preduzeće u opštini Šamac.

"Školovao sam dvije kćerke od korparstva. Sada sam u penziji, zdrav sam, radno sposoban, radim sitnije stvari, ne namještaj, već korpe", naglašava Prgomet.

Marko navodi da danas vlada velika nezainteresovanost, a u korparskom poslu potrebni su strpljenje i volja.

"Važno je da sam zdrav, pa koliko napravim toliko i poklonim, a poneku i prodam. Ukoliko bi neko htio da nauči ovaj zanat, spreman sam od srca da mu pomognem", poručuje Prgomet.

glas-regije.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti