Kako kreirati autentične lokalne "suvenire" za turističko tržište?

19.01.2019. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Kako kreirati autentične lokalne 'suvenire' za turističko tržište?

Odabir ciljnih skupina, odnos prema turistima, šta predstavljaju lokalni klijenti i kako sa njima raditi – neke su od tema kojima su se bavili učesnici radionice "Izrada suvenira".

Odabir ciljnih skupina, odnos prema turistima, šta predstavljaju lokalni klijenti i kako sa njima raditi – neke su od tema kojima su se bavili učesnici radionice "Izrada suvenira", koja je organizovana u sklopu trogodišnjeg projekta koji finansira Evropska unija kako bi ojačala ruralne turističke destinacije u BiH.

Cilj radionice je bio povezivanje građana i smanjenje nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. Radionici su prisustvovali pojedini proizvođači koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, mali poduzetnici, vlasnici seoskih domaćinstava i uposlenici turističkih zajednica.

Edina Hadžić, produkt dizajnerka, održala je predavanje  na temu  kako razviti ideju i napraviti suvenir koji će predstavljati identitet jednog mjesta, odnosno emociju koju to mjesto izaziva u onome ko je bio “prinuđen” da ga kupi. 

"Proizvodi koji se inače prave u seoskim domaćinstvima i ruralnim područjima su većinom kvalitetni proizvodi poput suvenira, ali u čitavom procesu njihove prodaje učestalo nailazimo na poteškoće u plasmanu određenog proizvoda ili suvenira. Ubijeđena sam da poznavanjem vještine produkt dizajna stvaraoci suvenira mogu ostvariti veću korist služeći se i poslovnim strategijama ove discipline", kazala je Hadžić.

Na radionici su predstavljeni uzorci različitih suvenira koje su učesnici napravili, a  prema standardima produkt dizajna, analizirani su dobri i loši primjeri suvenira. Hadžić naglašava da je bitna značajka za svaki suvenir da je on karakterističan, unikatan i da podsjeća na sve ono što je turista doživio pri posjeti jednom mjestu.

Gordana Berberović, članica Udruženja Forum žena "Strica-Zaruđe", kazala je kako je projekat odlična prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje ljudi sličnih razmišljanja, kao i pružatelje različitih usluga.

"Takođe je veoma bitno da svako od nas ističe lokalnu tradiciju i nasljeđe. Ovakva aktivnost je značajna radi očuvanja tradicionalnih domaćih jela, ali isto tako i mnogih zanata, koji bi mogli potpuno nestati, ukoliko ne postanu ekonomski isplativi i priznati", dodaje Berberović.

Bosna i Hercegovina je 2018. godine uvrštena u deset najpoželjnijih destinacija na svijetu koje vrijedi "istražiti", a bilježi i stabilan rast u sektoru turizma. Široka ponuda namjenjena posjetiocima, počevši od netaknutih planinskih predjela, šuma, čistih rijeka, pa sve do ugodnih domaćinstava i domaćih jela izuzetne kvalitete, predstavlja ogroman potencijal za seoska domaćinstva, male preduzetnike ali i turističke zajednice. Ono što povezuje ove aktere je krajnji cilj, a to je poboljšanja ekonomske situacije i održivosti u ruralnim sredinama Bosne i Hercegovine, koje se smatraju jednim od najnaseljenijih ruralnih područja u Evropi.

Uz Alterural kao Udruženje za razvoj ruralnog turizma, partneri na projektu su Eurogites (Evropska federacija ruralnog turizma), PD "Vranica" Fojnica, ZU "Kreševski citrin" i Forum žena "Strica-Zaruđe".

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti