Case study: Implementacija Guardium rješenja u JP Elektroprivreda BiH d.d.

23.12.2014. 11:50 / Izvor: eKapija.ba
Case study: Implementacija Guardium rješenja u JP Elektroprivreda BiH d.d.

Iako kompanija ALEM Sistem d.o.o. ima bogato iskustvo u implementaciji rješenja za sigurnost i monitoring baza podataka u kompleksnim i heterogenim okruženjima.

Iako kompanija ALEM Sistem d.o.o. ima bogato iskustvo u implementaciji rješenja za sigurnost i monitoring baza podataka u kompleksnim i heterogenim okruženjima, jedan od izazovnijih projekata na ovom polju je bila implementacija rješenja u JP Elektroprivreda BiH.

Specifičnost projekta se prvenstveno ogledala u tome što je rješenje za monitoring i sigurnost baza podataka podrazumijevalo i monitoring  flat-file baza podataka SCADA sistema, koje mnoge kompanije koje nude rješenja za monitoring i sigurnost baza podataka zaobilaze u širokom luku.

Rješenje koje predloženo klijentu je IBM InfoSphere Guardium rješenje, koje je moguće prilagoditi za već navedene specifične zahtjeve projekta. Jedna od osnovnih karakteristika ovog rješenja je da svojom arhitekturom i načinom rada ne utiče na performanse samog servera na kojem se nalazi baza podataka.

Konkretno za navedeni projekat, prilagodba rješenja se ogledala i u kreiranju posebnih patcheva. IBM InfoSphere Guardium je klijentu omogućio da detaljno prati rad i ponašanje aplikativnih i privilegovanih korisnika podataka kroz funkcionalnost translacije aplikativnih korisnika, odnosno njihovo očitavanje iz connection-pool web baziranih aplikacija, nudeći niz drugih parametara koji definišu svaku pojedinačnu sesiju nad bazom podataka poput klijentske IP adrese, source programom, vremenom početka i završetka sesije i drugih.

Pored monitoringa, Guardium posjeduje niz mehanizama za zaštitu podataka poput terminacije sesija koje su potencijalno riskantne i/ili nedozvoljene, alarmiranja odgovornih osoba u sistemu zaštite u slučaju sumnjivih ponašanja korisnika sistema i kreiranja karantena za potencijalno sumnjiva ponašanja sa detaljnim snimanjem svih aktivnosti osobe koja izvodi sumnjive akcije.

Više o samom rješenju ali i drugim projektima kompaniej ALEM Sistem možete pronaćni na web stranici: www.alemsistem.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti