Cazin: Više od pola miliona poticaja, najviše novca za mljekare

26.05.2021. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine
Cazin: Više od pola miliona poticaja, najviše novca za mljekare

U programu su predviđene i subvencije za plasteničku proizvodnju, ali i proizvodnju povrća na otvorenom

Gradske vlasti u Cazinu izdvojiće ove godine iz budžeta 550.000 maraka za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je dosad rekordni iznos.

Prema riječima Zuhada Porčića, šefa gradske Službe za poljoprivredu, najveći poticaji u iznosu od 187.000 maraka biće isplaćeni proizvođačima mlijeka.

"U programu su predviđene i subvencije za plasteničku proizvodnju, ali i proizvodnju povrća na otvorenom.  Također, za poticaje u pčelarstvu smo planirali 58.000 maraka, a subvencije su predviđene i za voćare, kao i za ostale vidove animalne i biljne proizvodnje", kazao je Porčić.

Dodao je kako je planirana i podrška u subvencioniranju troškova legalizacije poljoprivrednih objekata, čime se želi dodatno olakšati razvoj poljoprivrednih gazdinstava i podržati proširenje poslovanja.

"Svaku od planiranih stavki usaglasili smo upravo u saradnji s našim poljoprivrednicima i na temelju njihovih stvarnih potreba i ambicija. Ono što možemo obećati je da će svi poticaji biti isplaćeni na vrijeme", istakao je Porčić. Inače, Cazin je lokalna zajednica s najvećim brojem registriranih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH, a u protekloj godini ovdašnji farmeri su proizveli rekordnih 15 miliona litara mlijeka, po čemu su na prvom mjestu u Federaciji BiH.

"Nažalost, zbog aktuelnih migracija bilježimo smanjenje broja farmera, ali to se kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje", kazao je Porčić.

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara "Megle" iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti