Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Depoi TE Tuzla bez zaliha uglja, redukcije u isporuci sve izvjesnije

Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije.

25.11.2021. 11:52 / Izvor: Akta.ba

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka. Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Sinoć u 22 sata obustavljen je rad  Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja  u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca. 

Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari. 

Naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces. 

Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna. 

U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta. 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#TE Tuzla

#zalihe uglja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti