Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EK pozdravio usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja na nivou BiH

26.10.2018. 07:40 / Izvor: Akta.ba

Evropska komisija pozdravila je usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja na državnoj razini i naglasila da će pozitivne efekte prvi osjetiti poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini, koji će kroz IPA fondove dobiti 30 milijuna eura - rečeno je na sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji je održan u Briselu.

Sastankom su kopredsjedavali Detlev Boeing, koordinator politika u Generalnom direktoratu Evropske komisije za pregovore o proširenju i susjedstvo i Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je predvodio delegaciju BiH.

Na sastanku su razmijenjene informacije o nedavnim dešavanjima u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, o stanju u poljoprivrednom sektoru BiH u vezi sa proizvodnjom i trgovinom poljoprivrednim proizvodima, te razmotrene mjere podrške poljoprivredi, ruralnom razvoju i politici izvoza.

Predsjedavajući delegacije BiH Dušan Nešković je rekao da obim trgovine između Evropske unije i BiH stalno raste i dodao kako očekuje da će EK poduzeti posljednje korake da se Bosna i Hercegovina nađe na listi zemalja koje izvoze pileće meso u EU.

Razgovarano je i o legislativnom okviru za organsku proizvodnju, usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU i izgradnji kapaciteta u oblastima sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike, te analizi trgovine ribom između BiH i EU.

Evropska komisija je, također, obaviještena da nije bilo napretka oko izrade zakona o vinu na razini BiH.

Delegacija BiH je podsjetila Evropsku komisiju na sporenja oko tradicionalnih oznaka za vina sa Republikom Hrvatskom, kao i na izmjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se potpune liste vinogradarskih rejona u BiH uvrstile u Protokol VII uz SSP.

Pododbor za poljoprivredu i ribarstvo je jedan od sedam pododbora, zajedničkih tijela BiH i EU, uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, u svrhu praćenja i nadzora nad njegovom provedbom, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti