Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ekolozi protiv hidroelektrane na Vrbasu

28.10.2018. 09:31 / Izvor: Akta.ba

 Iz Koalicije za Vrbas, koju čine 35 udruženja iz Banje Luke, zatražili su da se zaustave planovi za izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Vrbas.

"Jučer smo predali nadležnim općinskim i republičkim vlastima zahtjev za donošenje negativnog mišljenja o projektu izgradnje hidroelektrane Krupa na rijeci Vrbas, u kome smo naveli 20 razloga zbog kojih smo protiv ovog projekta. Lošiji kvalitet vode, promjena klime, uticaj na prirodu i generalno zastarjelost ovakvih tehnologija su samo neki od razloga", izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Projektom hidroelektrane Krupa predviđena je, kako su saopćili, izgradnja brane 18-20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane "Bočac 2“ u dužini od 10 km sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.

Tamara Pantoš iz Planinarskog društva Kozara je dodala da uticaj hidroelektrana na nivo vode u koritu Vrbasa otežava mogućnost bavljenja ribolovnim i avanturističkim turizmom koji su Banju Luku i Vrbas postavili na svjetsku mapu turističkih destinacija.

"Godinama pokazujemo da se ulaganjem u turizam dobija direktna korist za širu zajednicu, dok bi izgradnjom hidroelektrane to bilo apsolutno nemoguće", tvrdi ona.

"Trebali bismo svi biti svjesni važnosti Vrbasa, ali očigledno nije tako. Koalicija za Vrbas podržava ulaganja u rijeku Vrbas koja nemaju negativan uticaj na prirode i ljude. Prvenstveno je potrebno riješiti problem otpadnih voda izgradnjom prečišćivača, čvrstog otpada na obalama Vrbasa, uređenje obala i plaža, vodosnabdijevanje i druga ulaganja od javnog značaja", naglasio je Igor Gajić iz Ronilačkog kluba Delfin.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je 2005. godine sakupila više od 17.000 potpisa građana koji su rekli „Ne“ hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština grada Banja Luka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu.

Ekolozi u saopćenju dodaju da smatraju da ovog puta još veći broj građana i Skupština Grada Banja Luka trebaju reći jasno „Ne“ svim novim hidroelektranama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti