Emina Zahirović-Pintarić: Usmjereni smo na ulogu žena u ekonomiji

13.11.2019. 07:38 / Izvor: Akta.ba
Emina Zahirović-Pintarić: Usmjereni smo na ulogu žena u ekonomiji

Emina Zahirović-Pintarić imenovana je za novu direktoricu projekta 'Restart' fokusiranog na podršku investitorima iz dijaspore. a narednu godinu usmjereni na ulogu žena u ekonomiji.

Emina Zahirović-Pintarić imenovana je za novu direktoricu projekta 'Restart' fokusiranog na podršku investitorima iz dijaspore. Taj projekt pokrenulo je Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva, uz podršku inicijative 'MarketMakers'.

Ta mlada pravnica s bogatim iskustvom u radu sa start-ap, malim i srednjim preduzećima, odlučila je napraviti iskorak i kroz 'Restart' razvijati nove programe edukacije i savjetovanja za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini.

Dosad su, kaže, održali već četiri konferencije i okupili značajna imena poslovne zajednice bh. dijaspore. Sa USAID Projektom 'Diaspora Invest' rade na razvoju online platforme za povezivanje dijaspore, okupljaju dijasporu i ohrabruju prijenos znanja.

"Kroz taj projekt smo mapirali više od 70 primjera investicija iz dijaspore koje se zaista realiziraju. Ljudi koji zapošljavaju ulažu u infrastrukturu, prenose znanja i dobre prakse", dodaje Zahirović- Pintarić.

Uspješno realizirana platforma Diasporainvest, na kojoj 'Restart' radi uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" primjer je umrežavanja i razmjene vijesti iz ekonomije koje su od važnosti za dijasporu.

Emina primjećuje da je nemali broj primjera investicija iz dijaspore koje su pokrenule žene, a 'Restart' želi skrenuti pažnju javnosti i na tu činjenicu. Zato su i njihovi planovi za narednu godinu usmjereni na ulogu žena u ekonomiji.

Navodi primjer kompanija poput Intuitive i Empressa, koje vode žene i pokrenute su zahvaljujući kapitalu iz dijaspore.

Podsjeća da je na jednoj od konferencija, o svom iskustvu, govorila Lilijan Sulejmanović, koja je tad počinjala sa razvojem biznisa i proizvodnje zdrave hrane u BiH. Sad je, kaže Zahirović-Pintarić, njenu liniju 'BarDo' proizvoda moguće naći širom države. Bili su i među kompanijama koje su predstavljale našu državu na sajmu Belgrade Food Show, koji je okupio prestižne brendove s Balkana.

"Nekad imam osjećaj da svi znamo vrijednosno kako stojimo prema pitanju ravnopravnosti žena u ekonomiji, ali nedostaje nam prakse. Zato u odgovoru na ta pitanja uvijek vrijedi napomenuti ko je već tu, ko pravi rezultate u poslu", pojašnjava Zahirović-Pintarić.

Osim podrške investitorima iz dijaspore, poslovnom umrežavanju, te programu biznis savjetovanja, 'Restart' će staviti naredne godine pažnju na edukaciju i prijenos znanja.

Zahirović-Pintarić ističe realizaciju programa poslovne edukacije LEADER, koju rade sa Ivey Business School - jednom od vodećih poslovnih škola iz Kanade, koja je zajedno s Harvardom proglašena za najbolji MBA program.

Program obuhvata suvremene marketinške, računovodstvene i liderske vještine, a na kraju treninga od učesnika se očekuje da razviju vlastiti biznis plan i prezentiraju ga potencijalnim investitorima.

"Bila sam polaznica LEADER-a, a zahvaljujući stečenim vještinama i pripremljenom biznis planu godinu dana poslije otvorila samostalni advokatski ured. Prepoznata sam kao prava osoba da preuzme rukovodstvo 'Restarta'", dodaje.

Ističe da su za naredno izdanje LEADER projekta, za 2020., dobili podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a fokus će biti na potpori ženama-poduzetnicama.

Naglasila je da je već otvoren poziv za prijave, za narednu godinu, te poručila 'važno je da u našoj zajednici prepoznamo koliko je važan taj segment rodne ravnopravnosti u biznisu'.

"Naša vrata otvorena su za saradnju i spremni smo pomoći onima koji žele pokrenuti posao", naglasila je Zahirović-Pintarić, saopćila je USAID Diaspora Invest Activity.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti