Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EPBiH nije upoznata s odlukama o obustavi gradnje malih HE na Neretvici

04.06.2020. 08:01 / Izvor: Fena

Elektroprivreda BiH (EPBiH) nije upoznata sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu.

 

"Početak izgradnje dva postrojenja za proizvodnju električne energije na rijeci Neretvici u Konjicu je dugo i pomno pripreman projekat za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica", navode iz Elektroprivrede BiH u saopćenju za javnost.

Elektroprivreda BiH uložila je višemilionska sredstava u izradu projektne dokumentacije, rješavanje strogih okolinskih zahtjeva, realizaciju programa eksproprijacije i otkup zemljišta, istražne radove, administrativne troškove kao i troškove dobijanja svih neophodnih i danas pravosnažnih dozvola za realizaciju građenja. Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, Elektroprivreda BiH pribavila je sve saglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija.

"Uspješno su riješena imovinska pitanja i svim vlasnicima uplaćene pravične naknade, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 720 hiljada KM. Ispunjene su i obaveze ulaganja u infrastrukturu lokalne zajednice, a u skladu sa Ugovorom o koncesiji i Programom prijateljskog okruženja. U projekte rekonstrukcije, adaptacije i/ili izgradnje infrastrukturnih objekata i putne infrastrukture za mjesne zajednice Jasenik i Neretvica, Elektroprivreda BiH uložila je 1,2 miliona KM", dodaju iz Elektroprivrede BiH.

Napominju da je lokalna uprava iskazala podršku svim učesnicima na pripremi realizacije dva projekta malih hidroelektrana na Neretvici i time prvenstveno potvrdila zrelost lokalne zajednice koja u svom privrednom ciklusu već 70 godina baštini resurse nastale takođe kroz projekte korištenja voda za proizvodnju električne energije.

Lokalna uprava - Općina Konjic je Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina.

Izgradnja dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće podrazumijeva niz ugovora sa domaćim kompanijama i, između ostalih, preduzećem sa sjedištem u Konjicu koje zapošljava lokalno raspoložive radnike. Ulaganje u samu izgradnju dvije male hidroelektrane iznosi 18 miliona KM.

Uz izgrađena dva postrojenja za proizvodnju čiste električne energije na vlastitoj teritoriji lokalna zajednica ostvaruje pretpostavke za samoodrživost i željeni doprinos globalnim težnjama za očuvanje okoliša i smanjenje emisija zagađujućih čestica, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti