Fabrike "Nova DI Vrbas" i "Nova DIPO" ne osjećaju svjetsku krizu: Iz stečaja u velike poslove

05.01.2009. 14:07 / Izvor: Nezavisne novine
Fabrike 'Nova DI Vrbas' i 'Nova DIPO' ne osjećaju svjetsku krizu: Iz stečaja u velike poslove

Dva velika drvoprerađivačka preduzeća u RS, koja su okončala stečajnu reorganizaciju i pokrenula proizvodnju, ove godine imaju velike izvozne planove uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi.

Banjalučka fabrika "Nova DI Vrbas" planira sklapanje velikih poslova s Iranom, Sirijom i Egiptom, dok iz "Nove DIPO" iz Donjih Podgradaca kod Gradiške/Bosanske Gradiške najavljuju proširenje poslova sa švedskom kompanijom IKEA.

Te dvije fabrike, u vlasništvu kompanije "Niskogradnja" iz Laktaša, preko 80 odsto proizvodnog asortimana plasiraju na ino-tržišta.

"Mislim da s ovim zemljama imamo veoma ozbiljne šanse, jer je naš program svojim koloritom i dizajnom veoma interesantan", rekao je Dragiša Kalinić, direktor "Nove DI Vrbas", dodajući da se fabrika, između ostalog, planira fokusirati na tržišta Češke i Slovačke.

"Nova DI Vrbas" je za tri mjeseca od početka rada nakon stečaja napravila promet od tri miliona KM. Fabrika trenutno zapošljava 340 radnika, a najveći broj njih je odmah po okončanu stečaja svoje mjesto opet pronašao u radnim halama.

"Nama je važno da smo na svojim radnim mjestima, jer samo tako možemo zaraditi svoj hljeb. Drago nam je što jer nakon prodaje situacija konačno krenula nabolje za sve nas", rekla je Marija Stojanović, koja u "Vrbasu" radi već 35 godina.

"Nova DI Vrbas" je ispunila svoj prošlogodišnji plan, a u tom periodu je najviše izvozila u Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Crne Gore i Hrvatsku.

U rukovodstvu najavljuju značajniji izlazak i na tržište Slovenije i Austrije, posredstvom uvezivanja s tamošnjim trgovačkim salonima.

"Ukoliko i dođe do udara svjetske krize reagovaćemo brzo i u hodu", rekao je Kalinić, dodavši da će spremiti radnike na mogućnost brzih transforamcija, te da će proizvodni program prilagoditi potrebama tržišta.

"Nova DIPO" je od proizvela preko 29.000 stolica za poznatog švedskog proizvođača namještaja IKEA, što je izvoz vrijedan oko 500.000 evra.

U fabrici iz Donjih Podgradaca kažu da bi, shodno već potpisanom godišnjem ugovoru sa švedskom IKEA, trebalo da isporuče još 70.000 stolica i da već sada imaju najave proširenja ove narudžbe.

"Uskoro planiramo proširenje našeg asortimana sa dva nova proizvoda kako bismo se prilagodili potrebama IKEA", rekao je Borislav Spasojević, direktor "Nove DIPO", dodavši da će fabrika uložiti nove sredstva u proizvodne pogone.

On je istako da uprkos ekonomskoj krizi nisu imali otkazivanje narudžbi, istakavaši da proizvodnja ove kompanije tokom 2009. ne bi trebalo da bude ugrožena.

"Nova DIPO" je počela s radom u avgustu prošle godine i zapošljava 130 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti