Farma magaraca oduševila goste iz BiH, Hrvatske i Crne Gore

20.07.2018. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Farma magaraca oduševila goste iz BiH, Hrvatske i Crne Gore

Trenutno je u izgradnji mali restoran sa zdravom hranom, a u budućnosti planiraju i izgradnju etno sela.

Dana 05.07.2018. Razvojna agencija Žepče kao domaćin četvrtog sastanka projetnih partnera projekta "safEarth" koji se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020., koji se održavao u periodu od 02.-06.07.2018. u Restoranu Californija u sklopu svoje terenske posjela bila je u posjeti prvoj i jedinoj farmi magaraca u Bosni i Hercegovini u mjestu Zavidovići.

Pored predstavnika Razvojne agencije Žepče u posjeti su boravili predstavnici partnerskih organizacija iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, oko dvadesetak osoba koje su bile više nego ugodno iznenađene ambijentom i samom pričom o farmi magaraca.

Vlasnik farme je Alen Jusupović, budući doktor nauka, koji je dokazao da se u 21. stoljeću, u srcu Europe, može živjeti od uzgoja magaraca i proizvodnje ljekovitog magarećeg mlijeka, te prirodnih kozmetičkih proizvoda na bazi magarećeg mlijeka.

No da se isplati biti hrabar Alen se uvjerio vrlo brzo. Od dva magarca koliko ih je bilo na početku, farma je došla do broja od 53 i proširila svoje poslovanje u raznim oblastima a prihodi sa farme faktički su jedini izvor primanja za Alena i njegovu obitelj.

Trenutno je u izgradnji mali restoran sa zdravom hranom, a u budućnosti planiraju i izgradnju etno sela.

Jusupović smatra kako poljoprivreda i poljoprivredni resursi nisu ni 5% iskorišteni u BiH što ne mora nužno biti problem budući da ostavlja dosta prostora za dalje napredovanje. Na osnovu vlastitog iskustva, Jusupović poručuje mladima kako upravo proizvodnja hrane može biti rješenje za otvaranje radnih mjesta za sve mlade koji imaju afiniteta prema poljoprivredi. Kaže kako poticaja za poljoprivredu i male biznise ima.

Ponekad je papirologija toliko obimna da mnogi odmah odustanu, često su i uvjeti  rigorozni pa tako oni koji prvi put predaju na takve programe ne ispunjavanju uvjete. Zato je edukacija o poticajima jako bitna. Te je po samom završetku posjete dodao kako mu je prilikom pokretanja farme dosta pomogla i Razvojna agencija Žepče koja ga je na samome početku uključila u programe edukacije i stručnog savjetovanja a u planu su i drugi vidovi podrške za male biznise, poput farme magaraca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti