Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gdje možemo putovati?

01.06.2021. 07:34 / Izvor: BHRT

Građani Bosne i Hercegovine bez ikakvog ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Kako se primiče ljetna turistička sezona, još neke zemlje, najčešće destinacije naših građana, najavljuju liberalizaciju, odnosno ublažavanje mjera.

Svi koji planiraju ovog ljeta na more, osim naravno domaćeg Neuma, bez ikakvih uslova mogu otputovati jedino u Crnu Goru. Osim toga Crna Gora ima još jedan adut za sve koji se odluče posjetiti ovu zemlju.

"Građani BiH mogu da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, bez antigenskih testova i ono što je jako važno je da, u slučaju da se desi da neko oboli od Covida-19, država Crna Gora će snositi troškove bolničkog liječenja", rekla je Ljiljana Čukić iz Nacionalne turističke organizacije Crne gore.

Za sve omiljene morske destinacije u drugim zemljama za građane BiH postoje ograničenja koja se razlikuju od države do države.

"Hrvatska u principu prihvata sve moguće opcije, što se tiče testova i dokaza o prebolovanoj bolesti ili o vakcinaciji. Turska trenutno važi PCR, mada su su oni najavili da će tokom turističke sezone možda biti i ukinut. Inače, to je pravilo i za Egipat i za većinu aranžmana gdje se uključuje avionski prevoz", kazala je Vanja Savić iz Unis Tursa.

Prije odlaska u bilo koju zemlju naši građani bi se trebali dobro informisati o uslovima za ulazak, kao i o mjerama koje su na snazi u toj zemlji. Za sada barem ne moraju razmišljati kako će se vratiti kući.

"Svi građani BiH ne može im biti zabranjen ulazak. Kada govorimo o povratku iz drugih zemalja, organizovanje masovnog PCR testiranja je moguće organizovati. Ali takođe moraju imati na umu da incidenca zaraze u tim zemljama mora biti veća nego što je u BiH, jer to inače gubi smisao", istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS .

Za razliku od prošle, kada gotovo da nisu ni imali posla, ove godine u turističkim agencijama zadovoljno trljaju ruke. A kako i ne bi kada su svi čarter letovi za Tursku za jun popunjeni.

PODIJELI:

TAGOVI:

putovanja

pandemija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti