Grad Visoko za obrazovanje izdvojio 3 miliona KM

13.11.2020. 14:37 / Izvor: Akta.ba
Grad Visoko za obrazovanje izdvojio 3 miliona KM

Jedan od strateških ciljeva Grada Visoko jeste i stvoriti adekvatne uslove za učenike kroz ulaganja u školske objekte i uređenje školskih dvorišta.

Jedan od strateških ciljeva Grada Visoko jeste i  stvoriti adekvatne uslove za učenike kroz ulaganja u školske objekte i uređenje školskih dvorišta.

Ostvarujući strateški cilj ulagalo se u sve osnovne i područne škole na području grada bez izuzetka, a s obzirom na zatečeno stanje školskih objekata radovi su počeli od sanitanih čvorova, krovova, prozora pa sve do sportskih sala, svlačionica i školskih igrališta. U periodu od 2016 - 2019 godine ravnomjerno se ulagalo u sve osnovne i srednje škole, naveli su iz Grada Visoko.

Radilo se na povećanju izdvajanja novčanih sredstava za obrazovanje, kroz subvenciju za prevoz đaka, studenata, stipendije za nadarene studente i učenike osnovnih i srednjih škola, jednokratne pomoći, te nagrade za učenike i studente, takmičenja i podršku za učenike generacije. Podrškom Grada obuhvaćeni su i prvačići za koje su tokom ovog perioda nabavljeni udžbenici i školski pribor.

Grad Visoko posvetio je posebnu pažnju djeci najmlađeg uzrasta odnosno predškolskoj djeci. Kako bi se predškolcima omogućili uslovi za boravak u vrtiću započeta je izgradnja nove zgrade gradskog vrtića. Dosadašnja ulaganja u novu zgradu gradskog vrtića isključivo su realizovana donatorskim sredstvima. S obzirom na pozitivne trendove porasta broja djece koja pohađaju vrtić savremena zgrada biti će idealna za zdrav rani rast i razvoj djece.

"I ako Grad Visoko nema izvornu nadležnost za škole u periodu 2021- 2024 godine nastaviti ćemo snažno poboljšavati uslove i materijalni status za naše predškolce, osnovce, srednjoškolce i studente jer je nerealno očekivati da će Vlada ZDK uz dosadašnji trend izdvajanja moći bilo šta značajnije napraviti u ovoj oblasti, a naša djeca ne mogu i ne trebaju čekati da se s vremena na vrijeme djelimično obnovi jedna škola, kakva je to bila praksa kantonalnih organa u oblasti školstva", saopšteno je iz pressa Grada Visoko.

Naglasili su i da je neophodane obuhvatan pristup svim školama i predškolskim objektima jer sva djeca trebaju i moraju imati pravo na školovanje u odgovarajućim uslovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti