Grad Zenica pristupa procesu BFC recertifikacije

06.12.2019. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica pristupa procesu BFC recertifikacije

Grad Zenica pristupa procesu recertifikacije za dodjelu certifikata za povoljno poslovno okruženje.

Grad Zenica pristupa procesu recertifikacije za dodjelu certifikata za povoljno poslovno okruženje. Međunarodni certifikat za povoljno poslovno okruženje – BFC je dodijeljen Gradu Zenica u mjesecu oktobru 2017. godine, uz obavezu da vrši recertifikaciju svake tri godine.

Proces recertifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi se vrši u skladu sa ažuriranim standardom BFC SEE Edicije III koja podrazumijeva 10 kriterija i 67 potkriterija. Pri tome, najveći akcenat je na unapređenju administrativnih procedura, strateškom planiranju, aktivnoj saradnji i komunikaciji sa privredom, promociji gradske uprave, transparentnosti, ubrzanom pribavljanju dokumenata i podataka za potencijalne investitore i slično. U skladu sa novom edicijom sve navedeno gradska uprava mora dokazati postavljanjem dokazne dokumentacije u BFC SEE softver gdje se tehnički odvija cijeli proces evaluacije.

Gradska uprava je u periodu od sticanja BFC certifikata do iniciranja procesa recertifikacije kontinuirano radila na poboljšanju poslovnog ambijenta u Zenici. U međuvremenu je uspješno implementiran projekat LIFE - Regulatorna reforma na lokalnom nivou, kroz koji je analizirano svih 165 administrativnih postupaka a čak 90% njih je pojednostavljeno ili unaprijeđeno.

U gradskom budžetu su u 2018. godini po prvi put opredijeljena podsticajna sredstva za privrednike, zatim realizovana je i prva subvencionirana kreditna linija za privredne subjekte koju je iskoristilo 29 privrednih subjekata.

U saradnji sa Udruženjem Poslodovaca, Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA uz podršku Privrednog savjeta Grada Zenica je po prvi put kreiran i Program mjera za unapređenje privrede na području Grada Zenice. Inicirani su i realizovani značajni projekti za unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1 (nove saobraćajnice, vodovodne i kanalizacione instalacije, gasifikacija, javna rasvjeta) vrijednosti preko 1 miliona KM kao i projekti za jačanje poduzetničke infrastrukture.

Zbog infrastrukturne opremljenosti zone i značajnog strateškog položaja povećan je interes za ulaganja u Poslovnoj Zenica 1. Tokom 2018. i 2019. godine formirano i prodato 29 novih parcela. Broj zaposlenih u samoj zoni je u kontinuiranom porastu, a ukupan broj zaposlenih u Gradu Zenica se u periodu od 2016. do 2018. godine povećao za 2.600. Broj registrovanih obrta je u kontinuiranom porastu kao i broj preduzeća na 1.000 stanovnika.

Organizovani su i zajednički nastupi i posjete na različitim međunarodnim sajmovima kao i brojni B2B susreti u saradnji za Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA. Realizovan je i niz drugih aktivnosti koji između ostalog podrazumijevaju snižavanje troškova poslovanja (ukidanje naknade za korištenje građevinskog zemljišta – KGZ), pojednostavljenje procesa izdavanja dozvola, saglasnosti, poboljšanje gradskih propisa, povećanje transparentnosti administrativnih procedura i slično.

Uspostavljen je i Centar za poduzetnike i investitore u svrhu pružanja detaljnih informacija za realizaciju investicije. Formirane su i dvije nove poslovne zone, Zenica Sjever i Zenica Jug u kojima će se u narednom periodu realizovati nove investicije i kreirati nova radna mjesta.

Proces recertifikacije će trajati od 9 do 12 mjeseci, a za realizaciju cijelog procesa je formiran Tim za provođenje BFC recertfikacije koji sačinjavaju predstavnici resornih službi i Zeničke razvojne agencije ZEDA.

Za tehničku podršku tokom cijelog procesa je zadužen Odsjek za lokalni i ekonomski razvoj pri Službi za privredu i upravljanje razvojem.

Cilj recertifikacije je jačanje internih kapaciteta za kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti u privlačenju novih investicija, te podsticanje razvoja lokalne privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti