Gradsko vijeće Zenice donijelo odluku o osnivanju JP "Zenicagas"

14.03.2018. 08:38 / Izvor: Fena
Gradsko vijeće Zenice donijelo odluku o osnivanju JP 'Zenicagas'

Za formiranje "Zenicagasa" neće biti potrebna veća finansijska sredstva.

Vijećnici Gradskog vijeća Zenice jučer su donijeli odluku o osnivanju Javnog preduzeća "Zenicagas" koje će se baviti realizacijom projekta gasifikacije što će omogućiti da veći dio gradske zone, gdje ne postoji izgrađen sistem daljinskog grijanja, dobije mogućnost korištenja prirodnog gasa kao energenta za grijanje.

Prirodni gas kao energent ima prednost u odnosu na drvo, mrki ugalj i lož ulje, jer je ekološki prihvatljiv i cjenovno je najpovoljniji energent za korištenje grijanja stambenih i poslovnih prostora, kao i potreba industrijskih i poslovnih zona.

Nakon opširne rasprave o prijedlogu formiranja JP "Zenicagas" vijećnici su konstatovali da je gasifikacija projekt od javnog interesa, prije svega zbog ekološke prihvatljivosti, a istaknuto je da je neophodno pristupiti osnivanju i registraciji javnog preduzeća za distribuciju gasa, koje bi istovremeno bilo subjekt u vođenju projekta gasifikacije.

Za formiranje "Zenicagasa" neće biti potrebna veća finansijska sredstva, kao niti sredstva za stvaranje pretpostavki za organizovanje i uspostavu preduzeća, jer će se koristiti trenutni resursi gradske uprave.

Preduzeće "Zenicagas" obavljat će djelatnosti distribucije i upravljanja distributivnim sistemom za prirodni gas, izgradnja i širenje distributivne mreže za gas, siguran, cjelovit distributivni sistem i njegovo održavanje, te sigurno snabdijevanje prirodnim gasom korisnika na teritoriji Grada Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti