Vijesti / REGIJA

IKEA: Dolazimo u Srbiju, ali ne postavljamo vremenske rokove

08.08.2014. 13:19 / Izvor: B92

Ikea se približava Srbiji, ali će se na otvaranje robnih kuća ipak čekati još dvije godine, javlja B92.

U gradskoj vladi Beograda kažu da su pregovori ušli u ozbiljnu fazu.

"Mislim da smo zajedno definisali neke rokove u kojima bi IKEA zaista mogla da otvori svoj prvi objekat u Beogradu, a ukoliko se svi budemo držali tih rokova i obaveza koje smo dogovorili, za nešto male duže od dve godine, znači krajem 2016., IKEA bi zaista mogla da otvori svoj prvi prodajni objekat u Srbiji", kazao je za B2 Goran Vesić, gradski menadžer.

Predstavnici švedske kompanije više puta su najavljivali da u Srbiji namjeravaju da otvore ne jedan, već nekoliko prodajnih mjesta, ali ističu da ne žure sa dolaskom.

Dolazimo u Srbiju, ali ne postavljamo vremenske rokove, kažu u Ikei.

Za investiciju koja se mjeri desetinama miliona eura važne su uredne zemljišne knjige i razvijena lokalna infrastrukura, kaže Igor Štefanac, PR IKEE za jugoistočnu Evropu.

"Povlačim paralelu sa Hrvatskom gdje nam je bio problem što zakoni nisu do kraja bili jasni, jedan propisuje jedno, drugi drugo, i to je oduzimalo užasno puno vremena, plus klasičnu birokaciju koja je u smislu vremena bila relativno spora. Naša želja dolaska u Beograd nije sporna i mi ćemo sigurno tu investiciju realizirati", ističe Štefanac.

Podsjetimo, krajem avgusta IKEA otvara prvu robnu kuću u okolini Zagreba, a da ni kod susjeda nije išlo sve lako govori činjenica da je od kupovine zemljišta do otvaranje svečane vrpce prošlo šest godina. Zagrebačka IKEA biće veća od prodavnica u Gracu i Budimpešti, a trebala bi biti i jeftinija od one u Austriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti