Inovacija "Malog farmera": Domaće magareće peletirano đubrivo uskoro na tržištu

01.11.2019. 14:55 / Izvor: Akta.ba

Farma magaraca "Mali farmer" iz Zavidovića ozvaničila je projekat peletiranja magarećeg đubriva, saznaje Akta.ba.

Farma magaraca "Mali farmer" iz Zavidovića ozvaničila je projekat peletiranja magarećeg đubriva, saznaje Akta.ba.

Usudili su se biti drugačiji i inovativni, a za to su nagrađeni grant sredstvima Challenge fonda koja dodjeljuju Vlada Švedske i SERDA. 

"Ideja za ovaj zaista inovativan projekat nastala je na osnovu naizgled bezazlenog problema koji se tokom sedam godina, koliko postoji farma Mali farmer, konstantno povećava, a odnosi se na adekvatno zbrinjavanje magarećeg stanjaka. Tokom procesa istraživanja tržišta zaključili smo da na našem tržištu postoji nekoliko uvoznih brendova peletiranog đubriva, međutim domaće proizvođače i brendove nismo mogli pronaći", priča za portal Akta.ba Alen Jusupović, osnivač "Malog farmera".

U tome svemu su uvidjeli šansu za proizvodnjom domaćeg kvalitetnog peletiranog đubriva dobivenog peletiranjem dehidriranog stajnjaka.

"Proces obrade sastoji se od nekoliko faza koje se sastoje u skladištenju stajnjaka u specijalne boksove gdje dozrijeva oko 6 mjeseci, nakon čega se osigurava poseban proces usitnjavanja i sušenja, a završni proces je peletiranje koje ima nekoliko svojih podfaza", navodi on. 

Magareće peletirano đubrivo je prvi proizvod ove vrste na našem tržištu dobijeno od organskog magarećeg stajnjaka. Dobija se bez dodatka hemijskih aditiva te je u potpunosti prirodno.

Sadrži manje vode i ima veliki kapacitet za vazduh. Naziva se "toplim" stajnjakom, brzo djeluje, pa je zato pogodan za hladna i teška zemljišta.

"Magarci slabije usitnjavaju hranu od goveda pa zato u magarećem stajnjaku ima više nesvarene organske materije koja dobro dođe bakterijama za hranu. Zbog većeg sadržaja mikroflore i više nesvarene organske materije procesi razlaganja su intenzivniji nego u goveđem stajnjaku pa dolazi do većeg zagrijavanja prilikom previranja", kaže Jusupović.

Prema njegovim riječima, rok za realizaciju projekta koja se sastoji u nabavci i instaliranju mašina je 10 mjeseci, tako da prve tone đubriva očekuju na proljeće 2020. godine.

Što se tiče plasmana već imaju narudžbe za peletirano magareće đubrivo, zbog čega sa uzbuđenjem čekaju trenutak da počnu proizvodnju kako bi ga mogli isporučivati kupcima.

"Projekat je relativno mali i iznosi oko 20.000 KM ali mišljenja smo da su manji projekti zasnovani na realnim temeljima puno efikasniji od velikih projekata koji nemaju u zaleđini istraživanje tršišta", poručuje ovaj mladi i uspješni poduzetnik.

Inače, "Mali farmer" je za sada jedina pravno registrovana farma magaraca u BiH koja je počela sa radom 2012. godine kada se Alen Jusupović prijavio na studentsko takmičenje "Imam ideju" - sa idejom da osnuje farmu muznih magarica. Na takmičenju je pobijedio i kao nagradu dobio 4.000 dolara.

Trenutno se bave proizvodnjom magarećeg mlijeka i kozmetike na bazi magarećeg mlijeka sa kojom su zauzeli primat na tržištu.

"Smatramo da je za uspjeh u našem poslu prvenstveno zaslužan fer i pošten odnos prema našim kupcima i proizvodi o čijoj kvaliteti svjedoče iskustva naših kupaca", naglašava Jusufović.

 U narednom periodu farma magaraca "Mali farmer" planira širenje u oblasti ruralnog turizma. Trenutno su u procesu izgradnje mini restorana u kojem bi odmor za dušu i tijelo pronašle porodice koje uživaju u čistom zraku i zdravoj i kvalitetnoj ishrani.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti