Kod Vareša pronađeni do sada najveći dokazi o količinama zlata i srebra

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kod Vareša pronađeni do sada najveći dokazi o količinama zlata i srebra

05.11.2018. 11:42 / Izvor: Akta.ba

Britanska kompanija Adriatic Metals nastavila je sa iskopom plemenitih metala na području Vareša, a kako piše australski list The West Australian riječ je o do sad najboljim rezultatima ispitivanja lokaliteta kada su u pitanju plemeniti metali i druge vrijedne rude.

Istraživanja pokazuju da se na jednom od iskopu dugačkom 24 metra, napravljenom na dubini od 226 metara nalazi 8,6 grama zlata po toni zemlje i 332 grama srebra po toni zemlje. 

Na istom lokalitetu, ali na drugom iskopu dugačkom 42 metra, dubine od 222 metra, kako piše ovaj list pronađeno je 5,7 grama zlata po toni zemlje, 245 grama srebra po toni zemlje, a u tlu su pronađeni još i cink - 14,1 posto, olovo - 8,4 posto, bakar - 1,4 posto i barit - 34 posto, koji je osnovni sastojak u rudarenju barija, a koristi se i za proizvodnju boje i papira.

Svi ovi pronalasci vrše se na lokalitetu Rupice.

Glavni izvršni direktor kompanije Adriatic Metals, Geraint Harris kazao je: "BR-22-18 nastavlja s potvrđivanjem ne samo kontinuiteta guste i vrhunske mineralizacije, već i spektakularnog sadržaja plemenitih metala koji nisu prethodno testirani u većini povijesnih bušenja i koji će biti uključeni u naše procjene mineralnih resursa na Rupicama."

Prema istraživanju kompanije, mineralizacija sulfida na projektu je vizualno različita i kreće se od sedimentnih stijena od spalerite, galene i kalcopirita koji sadrže cink, olovo i bakar.

Ispitivanje se trenutno vrši sa četiri sofisticirane bušilice sa dijamantnim oštricama, a sama kompanija je sve bliže konačnom sudu o isplativosti kopanja na tom području Bosne i Hercegovine. Ispitna područja široka su oko 250 do 350 metara, do dubina od oko 300 metara.

U avgustu ove godine kompanije je saopštila da je dobila jednoglasno odobrenje lokalnog vijeća za proširenje koncesije u Rupicama sjeverozapano i jugozapadno, čime je otvorena dodatna teritorija za istraživanje i razvoj.

Kako se navodi, vrijednost dionica Adriatic Metala utrostručila se u posljednjih šest mjeseci i sada je ukupna tržišna vrijednost firme danas 82 miliona dolara.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti