Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković razriješen, Čelik predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo

Elmedin Konaković (Narod i Pravda) smijenjen je sa mjesta predsjedavajućeg.

29.12.2019. 10:11 / Izvor: SRNA

Elmedin Konaković (Narod i Pravda) smijenjen je sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a na njegovo mjesto imenovan je Mirza Čelik (SDA).

Za smjenu Konakovića i imenovanje Čelika glasalo je 18 poslanika SDA, SBB i DF.

Sjednici ne prisustvuju poslanici stranke Narod i pravde, Naše stranke i SDP BiH, koji tvrde da sjednica nije legalna, te da će donesene odluke biti ništavne.

Potpredsjednik Skupština Smiljana Viteškić rekla je da će odluke, koje danas budu donesene, biti objavljene u "Službenim novinama" i da će biti validne.

Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo, koju čine SDA, SBB i DF, usvojila je zaključak da danas bude zakazana još jedna hitna sjednica na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta za 2019. i budžet za 2020. godinu.

Čelik je pozvao premijera i članove Vlade Kantona Sarajevo da se odazovu pozivu na sjednicu da bi usvojili predložene tačke dnevnog reda.

On je istakao da poslanici Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH, koji nisu prisustvovali sjednici, imaju pravo da Ustavnom sudu upute apelaciju, te poručio da će se presude suda poštovati.

Konaković je za portal Klix rekao da ne postoji ni tehnička mogućnost da nova većina danas usvoji budžet bez predlagača i Vlade Kantona Sarajevo, te da šef Kluba SDA Mahir Dević i ostali poslanici pokazuju elementarno nepoznavanje propisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti