Košarac: Zvanično obavještenje o ukidanju taksi na robe iz BiH još nismo dobili

02.04.2020. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Košarac: Zvanično obavještenje o ukidanju taksi na robe iz BiH još nismo dobili

Smatra da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i organičenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od institucija Kosova.

Informiran sam o odluci institucija Kosova da takse na robe iz BiH i Srbije budu ukinute, no o tome još nemam zvanično obavještenje, niti stav Sekretarijata CEFTA-e, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. 

Smatra da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i organičenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od institucija Kosova. Bilo bi poželjno, kako ističe, da nema uslovljavanja u tom procesu. 

Također, naglašava da bi ukidanje jednostrano uvedenih taksi pozitivno uticalo na spoljnotrgovinsku razmjenu i nada se da će privrednici iz BiH biti adaptirani za nastavak poslovne saradnje s firmama na Kosovu. 

"Sasvim je jasno da je Priština uvođenjem taksi grubo prekršila CEFTA sporazum. Zbog toga ćemo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om insistirati na dodatnom protokolu sedam za rješavanje sporova između CEFTA strana", navodi se u saopćenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti